Кубуровић: Амандмани су испратили све препоруке Венецијaнске комисије

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да ако се упореди садашњи текст уставних амандмана са текстом који је у априлу послат Венецијанској комисији може да се види да није реч о козметичким променама, како то тврде поједина струковна удружења, већ да су сада амандмани испратили све препоруке Венецијанскe комисијe.

"Верујем да ћемо на округлом столу следеће недеље да размтрамо мишљење ВК, а не претходне сугестије и мишљења која нису наишла на одобрење експерата ВК који су у Србији разговарали са свим представницима струке", нагласила је Кубуровићева одговарајући на питање новинара поводом критика амандмана које је изнело Друштво судија Србије.

Она је изразила очекивање да ће се то струковно удружење учестовати у раду округлог стола и да ће изаћи са конкретним аргументима, те да га неће бојкотовати као што су то радили у претходном периоду.

Министарство правде ће, како је најавила, на том округлом столу представити Радни текст амандмана који су током лета усклађени са препорукама ВК, а представници струке, цивилног сектора и институција ће моћи да кажу своје мишљење - да ли је то урађено у складу са датим препорукама, како би се отклониле све недоумице.

Најавила је да ће у наредном пероду Влада да упути иницијативу Нардној скупштини за промену Устава.

То је, како је указала, врло компликован процес јер Влада само иницира промену Устава, а скупштина треба да се са две трећине гласова свих посланика, изјасни да ли уопште хоће да уђе у процедуру измене.

"Тек након тога може да се говори о конктретном тексту Устава који треба да припреми (скупштински) Одбор за правосуђе", навела је министарка и додала да ће Народна скупштина такође у наредном пероду организовати јавне дебате, будући да две трећине посланика треба да усвоји будући текст устава.

"Најважније је након тога да грађани на референдуму кажу да ли је то оно што они хоће и дали је то правац у коме треба да се креће српско правосуђе", закључила је Кубуровић.

Упитана за утицаје на тужилаштво, оне је одговорила да верује да су тужиоци "особе од интегритета и да поступају у складу са законом".

"Уколико постоји било какав притисак на њихов рад, постоје различити механизми како могу томе да се одупру. Свакако треба радити на јачању њихове самосталности и мислим да ће будуће измене Устава томе добринети", навела је Кубуровић.

Она је указала да ће измене Устава дати добар основ за измене Закона о јавном тужилаштву које ће помоћи да тужиоци добију другачију организацију и да се отклони сваки облик притиска власти у прегледу избора будућих носилаца тужилачких функција.

"Уставним амандманима смо предвидели да и Влада и Народна скуспстина буду искључене из процеса избора, и да он буде у рукама независних органа који ће ценити и њихову стручност, одговорност и пропусте у раду", напоменула је министарка правде.

Упитана за напредак Србије у овласти владавине права и испуњавању обавеза из Акционог плана за Поглавље 23, Кубуровићева је истакла да се остварује континуирани напредак.

"Ако погледате и последњи извештај Европске комисије (из марта ове године) о напретку, констатовано је све оно што је добро урађено у претходном периоду и готово да не постоји ниједна област где није примећен напредак, с тим што је указано у којим областима треба интензивније да се ради", напоменула је министарка праве.

Истакла је да је од марта до сада Министарство правде урадило доста тога као и да ће током јесени скупштини бити презентован велики број нових законских предлога.

"Министарство правде је већ упутило Влади Нацрт закона о бесплатној правној помоћи, закон о спречавању корупције и закон о заштити подата о личности, док се закон о лобирању већ налази у скупштинској процедури", напоменула је.

Истакла је да у Србији постоји правна држава, уз напомену да свакако треба јачати одређене институције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво