Који су мотиви за лажно пријављивање насиља

За нешто више од годину дана примене Закона о спречавању насиља у породици, било је око 10.000 пријава. Али, све је више и злоупотреба права, због лажних пријава где су лажне жртве сведочиле о насиљу којег није било. Казне за лажно пријављивање могу ићи и до три године затвора, а мотиви су, различити – од освете због преваре до уцена.

Још се памти случај лажне пријаве 73-годишње Боранке да ју је две године старији супруг злостављао. А заправо била је љута њега, јер нису могли да се договоре око летовања. Оваквих примера је, кажу у тужилаштву, све више.

Напомињу и да је лажно пријављивање кривично дело и да је најлакше доказати физичко насиље.

"У смислу да је наводна жртва доставила медицинску документацију о задобијеним повредама за које се касније утврди да те повреде нису могле да настану на начин како је то жртва представила, односно да су настале употребом силе неког другог лица. Такође постоје и неки други начини када жртва тврди да је насилник био присутан, када он очигледно, из доказа које је доставио, није био ту; увидом у путну исправу, сигурносним камерама или у стану, или испред зграде, места где се наводни догађај десио", каже заменица јавног тужиоца Александра Ђенадић.

Ако се тврдња не поклапа са доказима и ако се установи да се пријављено насиље није догодило, запрећена је казна од три месеца до три године затвора.

Мотиви су, различити – од освете због преваре, до уцена, због имовине.

"Од тога да су то мотиви економске користи, у поступцима где је покренута бакоразводна парница, до тога да се дешава да наводне жртве пријављују извршено насиље да би уцениле насилника да иде на лечење од психоактивних супстанци или алкохола", наводи Александра Ђенадић.

Познати су и случајеви где су насилнику била одузета деца, избачен је из куће и забрањено му је виђање породице. Ипак, у Сигурној кући овакав случај није забележен.

"Ако је било физичког насиља, то се углавном види. Ако није била жртва физичког насиља, него психичког или неког другог облика насиља, кроз њену причу ви видите да она говори истину. Јер, знате, много је тешко да говориш о ономе што се теби дешавало 10, 20 година", истиче Весна Станојевић, координаторка Сигурне куће.

О правом насиљу и насилнику још се, тврде надлежни, претежно ћути. То потврђује и податак да је од 26 жена, колико је убијено од почетка ове године, само њих три раније пријавило насиље у породици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи