Радојичић: Плаћањем карата до бољег градског превоза

У Љубљани више од 90 одсто грађана плаћа карту у градском превозу, а у Београду свега 30 одсто, навео је градоначелник Београда Зоран Радојичић и поручио да је за добро функционисање градског саобраћаја неопходна сарадња свих – Града, ГСП-а, и грађана. Током посете најављено да ће Београд на поклон од Љубљане добити споменик Јернеју Копитару.

"Да би градски саобраћај функционисао на прави начин мора да постоји сарадња свих, и Града, и ГСП-а, али и грађана јер је неопходно да повећамо проценат људи који плаћају карту у градском превозу", нагласио је Зоран Радојичић који је у Љубљани посетио предузеће "Љубљански путнички промет".

Ту су га запослени информисали о раду предузећа и томе како функционише саобраћај у Љубљани која је, иначе, 2016. прогласена за "Зелену престоницу Европе".

Возни парк тог предузећа, и за градски и приградски саобраћај, чини укупно 280 аутобуса од чега део иде на дизел, а део на гас.

Радојичић каже да запослени у овом предузећу раде на примени нових технологија и нових врста аутобуса који су еколошки бољи.

"Њихова стратегија још увек није до краја јасно дефинисана и има још дилема јер се ради о процесу који треба усагласити са трендовима у свету. Ми желимо да модернизујемо градски саобраћај у Београду у чему ће нам искуства колега из Љубљане бити од користи", рекао је Радојичић.

Додао је да ће Град Београд у наредном периоду набавити 220 нових аутобуса, од чега је планирано да 80 буду електрични.

Споменик Јернеју Копитару – поклон Љубљане Београду

Током посете Љубљани Радојчић се састао са представницима словеначке престонице на коме је најављено да ће Београд на поклон од Љубљане добити споменик словеначком лингвисти Јернеју Копитару који ће бити постављен на углу улица Џорџа Вашингтона и Палмотићеве.

Састанак је одржан у Градској кући Љубљане, а у делегацији Београда био је и градски урбаниста Милутин Фолић.

Фолић је рекао да је договорено да постављање споменика буде у другој половини следеће године.

"Споменик је изабран на уметничком конкурсу у Љубљани пре пола године на коме је победио један од најбољих вајара Словеније и бивше Југославије Матјаж Почивавшек који је добитник бројних награда", рекао је Фолић.

Прецизирао је да ће споменик бити постављен на сквер који ради словеначки архитекта Рок Жнидаршич.

"Реч је о простору на углу улица Џорџа Вашингтона и Палмотићеве који ће, у оквиру реконструкције улица Џорџа Вашингтона, Душанове и Краљице Марије, бити потпуно преуређен", појаснио је Фолић.

Додао је да ће то бити нови прелепи градски јавни простор који ће, осим споменика, имати фонтану, нове клупе, као и простор за паркирање бицикли.

Подсетио је да је споменик Јернеју Копитару поклон Љубљане Београду и додао да ће на неки начин обележити културну сарадњу две државе.

Део те сарадње, додао је Фолић, било је и постављање споменика Вуку Караџићу у Љубљани 2016. године, што је био поклон Града Београда.

Јернеј Копитар је био словеначки лингвиста који је 1808. године објавио прву словеначку граматику. Био је најзначајнији сарадник Вука Караџића у раду на српском књижевном језику.

Био је члан бечке дворске библиотеке и цензор словенских и новогрчких књига, а радио је и на стварању заједничког књижевног језика Словенаца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво