Удружења: Неопходан лекс специјалис за нестале бебе

Проблем несталих беба у Србији може се решити доношењем лекс специјалиса, кажу представници три удружења родитеља несталих беба који су данас затражили од владе и премијерке Ане Брнабић да се из скупштинске процедуре повуче садашњи Предлог закона о статусу новорођених беба којег су назвали "срамним" и "фаличним".

Представници удружења Родитељи несталих беба Србије, Родитељи несталих беба Војводине и Београдске групе родитеља несталих беба поручили су на конференцији за новинаре да се афера несталих беба у Србији може разрешити доношењем закона од општег интереса (лекс специјалис) који би се односио и на усвојенау децу.

Како су навели, једна од главних замерки на Предлог закона који је у скупштинској процедури, јесте што родитељи морају да докажу да им је дете нестало тако што ће сами спровести истрагу и доставити доказе суду у ванпарничном поступку.

У заједничком захтеву навели су да нови закон треба да предвиди истрагу о сваком појединачном случају несталог новоронђенчета, као и да се утврди где се та деца налазе и уведе бесплатно добијање документације од свих установа, пре свега болница и матичних служби.

Удружења се, такође, залажу се за јавно увођење ДНК профила деце и родитеља у оквиру Закона о националном ДНК регистру.

Представница Београдске групе родитеља несталих беба Србије Мирјана Новокмет нагласила је да не постоји дијалог државе и родитеља несталих беба и напоменула да су се удружења неколико пута писаним путем обраћала Комисији за нестале бебе коју је Влада Србије формирала у марту ове године.

"Питали смо Комисију да ли је циљ утврђивање истине о сваком појединачном случају, где су нашса деца, да ли ће се радити ДНК анализа. Питали смо које ће прописе Комисија примењивати у застарелим случајевима с обзиром да смо сви добијали одбијенице да су наши случајеви застарели", каже Новокмет.

Она је, такође, у име удружења питала како ће се решити питање усвојене деце , каже, сумњају да су отета или нелегално усвојена или на други начин одвојена од својих породица.

Како доћи до истине

Горан Филиповић из Београдске групе родитеља несталих беба Горан Филиповић критиковао је предложени закон који, каже, само утврђује чињенице о несталим бебама, али не и како доћи до истине.

"Од првог дана тражимо да сазнамо истину о томе како су нестала наша деца и код кога се налазе, да се уради ДНК анализа, а не да нам суд доноси решење. Ако су наша деца преминула желимо да знамо где су сахрањена", истакао је Филиповић.

На конференцији је изнет податак да је 240.912 беба проглашено несталим од 1960. године до данас према евиденцији Републичког завода за статистику.

Из удружења Родитељи несталих беба Србије најавили су да ће бити креиран веб сајт на којем ће сви родитељи који сумњају да су им бебе отете у породилиштима моћи да оставе своје податке, а исту могућност имаће и деца која траже своје биолошке родитеље.

Најављено је формирање Канцеларија за нестале бебе у свим градовима у Србији у којима ће, како је речено, родитељи несталих беба моћи да се обрате за саветодавну помоћ.

Представници удружења Родитељи несталих беба Србије, Родитељи несталих беба Војводине, које је формирано пре месец дана, Београдске групе родитеља несталих беба и представници родитеља који нису чланови ниједног удружења потписали су крајем августа споразум о заједничком раду у решавању случајева несталих беба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво