Предлог Министарства: Разредне старешине у деветој платној групи

На састанку представника Министарства просвете са представницима репрезентативних синдиката у просвети је договорено да разговори буду настављени у уторак, 18. септембра, а један од предлога ресорног министарства је да у деветој платној групи у првом разреду буду наставници са разредним старешинством, док би остали наставници предметне наставе били у осмој платној групи, у трећем разреду, наводи се у саопштењу Министарства.

Према предлогу Министарства око 30.000 разредних старешина требало би да буде у платној групи 9.1. По основу отежаних услова рада у тој групи биће још 3.000 просветних радника.

Осим тога, од 2019. године, постепено, на основу Правилника о стручном усавршавању и стицању звања наставника у ту платну групу и платни разред ће моћи да уђе до 25 одсто запослених у просвети.

Како је речено, корепетитори са седмим степеном стручности били би у осмој групи, као и секретари и библиотекари. Они би били изједначени са наставником предметне наставе без старешинства.

Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Србије је током састанка са представницима репрезентативних синдиката у просвети оценио да је систем постављен позитивно и да мотивише, као и да нуди могућност напредовања.

Подсетио је да основна делатност није једини критеријум за одређивање платне групе и оценио да је предложени модел одржив.

Састанку у Министарству просвете присуствовали су и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и државна секретарка Министарства финансија Јелена Танасковић.

Ружић је нагласио да је на свим састанцима министар просвете заступао управо интересе запослених у просвети.

Представници синдиката остали су при свом захтеву да сви запослени у просвети буду у деветој платној групи, наводи се у саопштењу.

Раније данас председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић рекла је да ће се преговори наставити и да просветари овог пута не траже новац, већ позицију, у оквиру свих оних који су обухваћени Законом о запосленима у јавним службама, где су поред просвете и здравство, наука, туризам, спортске и социјалне организације.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара