Какве казне чекају ђаке који крше школска правила

Од понедељка, нова правила за ученике. Ко буде правио инциденте у школи мораће на друштвено користан рад. Заједно са родитељима, у зависности од тежине штете коју је направио, чистиће двориште, фарбаће ограду или ће помагати у организовању радионица о вршњачком насиљу.

За непримерено облачење и уништавање школске имовине ученици ће морати да уређују школу и помажу у административним пословима. Ако злостављају вршњаке, у школу доносе дрогу или алкохол – чистиће снег и лишће, фарбаће ограду, помагати домару, пише у новом Правилнику о друштвено корисном раду.

Ученици наводе да је та одлука добра како за школу, тако и за ученике.

Неке школе већ су примењивале ове мере које су пре годину дана уведене Законом о основама система образовања и васпитања. Правилником су постале обавезне за све.

У Грађевинској школи у Београду кажу да неке теже прекршаје, попут уношења дроге и алкохола, не могу да контролишу, јер немају право да претресају ученике.

"У адолесцентском периоду деца пружају отпор свему што им намећете и то њима мора фино да се приближи – да им се објасни да је то за добробит свих нас", наводи Драгана Радовановић, директорка Грађевинске школе у Београду.

Због тога ресорно министарство најављује укључивање и других институција.

Ако дете одбије рад, одговорни родитељи 

Предвиђено је да друштвено корисни рад траје од 15 до 45 минута дневно, а да у њега буду укључени и родитељи ђака. Уколико ученик одбије да учествује у раду, одговорност ће сносити родитељи.

"Школа је у обавези да покрене поступак или прекршајне или кривичне пријаве у зависности од тежине дела, али исто тако школа, уколико има проблем у сарадњи с родитељима, дужна је негде да укључи и друге институције као што је Центар за социјални рад", наводи Миља Кривокућа из Групе за заштиту од насиља и дискриминације Министарства просвете.

Родитељи су за то да се стане на крај насиљу и непримереном понашању у школи. Истичу да је боље и лакше да деца кроз друштвено користан рад науче шта смеју а шта не да раде у школи.

Правилник ступа на снагу 15. септембра, а први ефекти процениће се крајем првог полугодишта.

Остали аутори: Вишња Вишњић Милић
број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. сеп 2018, 09:51) - Ivana [нерегистровани]

Hm

Ispada da je uređenje školskog prostora, u kojem deca provode polovinu dana, kazna. To bi trebalo da bude normalna i poželjna aktivnost. Da počiste za sobom i doprinesu svom okruženju. I šta kad počnu da se izmotavaju, prskaju farbom, šta je sledeće. U Japanu deca svakodnevno sređuju i čiste svoju školu. U Srbiji je to kazna. Malo, malo pa Japan Srbiji nešto poklanja, Srbija ne može ništa sama, u Srbiji deca imaju prava a u Japanu i obaveze. Pametnom je dosta.

(четвртак, 13. сеп 2018, 08:50) - anonymous [нерегистровани]

U Titov vreme...

U Titovo vreme su se nastavnici postovali, cenio se dobar i vredan djak, prezirao onaj loseg ponasanja…
Na srecu, svi su se zaposljavali , adekvatno obrazovanju …
Cenile su se prave vrednosti, cenzurisao shund, i oporezivao..
Danas je to lose ponasanje uzrokovano drustvenom zbiljom ,preplavljenom novim rijaliti idolima naseg doba…tajkunima , starletama, bogatasama sumnjive proslosti i jos sumnjivijeg poslovanja...
Ocistiti i oprati drustvo od tog zla , a tada ce i fasade biti ciste, djaci dalje od poroka i nedolicnog ponasanja!

(четвртак, 13. сеп 2018, 08:50) - anonymous [нерегистровани]

Погрешна порука

Основно питање је да ли рад може да буде казна? Ако децу учимо да раде, онда ово решење - кажњавања ђака носи погрешну поруку!

(четвртак, 13. сеп 2018, 07:21) - anonymous [нерегистровани]

Непримењиво

У првих недељу дана ће бити обављени сви послови око школе с обзиром каква су деца, а шта онда? Јел ће да фарбају свеже офарбану ограду? А ко ће да плаћа толику фарбу?

(среда, 12. сеп 2018, 23:25) - anonymous [нерегистровани]

domar

Pa ja sam voleo više sa domarom biti i opravljati nego na času sedeti.

(среда, 12. сеп 2018, 22:11) - anonymous [нерегистровани]

Lepo pise

Na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

(среда, 12. сеп 2018, 20:46) - Dejan [нерегистровани]

Stvarno

Pravila ili zakon ?
Na osnovu kog zakona? Sve mi se cini da se trese gora a radja se mis.

(среда, 12. сеп 2018, 20:40) - anonymous [нерегистровани]

ovo je moglo

u Titovo vrijeme a sada ovakve kazne primenjivati je nemoguce.