Какве казне чекају ђаке који крше школска правила

Од понедељка, нова правила за ученике. Ко буде правио инциденте у школи мораће на друштвено користан рад. Заједно са родитељима, у зависности од тежине штете коју је направио, чистиће двориште, фарбаће ограду или ће помагати у организовању радионица о вршњачком насиљу.

За непримерено облачење и уништавање школске имовине ученици ће морати да уређују школу и помажу у административним пословима. Ако злостављају вршњаке, у школу доносе дрогу или алкохол – чистиће снег и лишће, фарбаће ограду, помагати домару, пише у новом Правилнику о друштвено корисном раду.

Ученици наводе да је та одлука добра како за школу, тако и за ученике.

Неке школе већ су примењивале ове мере које су пре годину дана уведене Законом о основама система образовања и васпитања. Правилником су постале обавезне за све.

У Грађевинској школи у Београду кажу да неке теже прекршаје, попут уношења дроге и алкохола, не могу да контролишу, јер немају право да претресају ученике.

"У адолесцентском периоду деца пружају отпор свему што им намећете и то њима мора фино да се приближи – да им се објасни да је то за добробит свих нас", наводи Драгана Радовановић, директорка Грађевинске школе у Београду.

Због тога ресорно министарство најављује укључивање и других институција.

Ако дете одбије рад, одговорни родитељи 

Предвиђено је да друштвено корисни рад траје од 15 до 45 минута дневно, а да у њега буду укључени и родитељи ђака. Уколико ученик одбије да учествује у раду, одговорност ће сносити родитељи.

"Школа је у обавези да покрене поступак или прекршајне или кривичне пријаве у зависности од тежине дела, али исто тако школа, уколико има проблем у сарадњи с родитељима, дужна је негде да укључи и друге институције као што је Центар за социјални рад", наводи Миља Кривокућа из Групе за заштиту од насиља и дискриминације Министарства просвете.

Родитељи су за то да се стане на крај насиљу и непримереном понашању у школи. Истичу да је боље и лакше да деца кроз друштвено користан рад науче шта смеју а шта не да раде у школи.

Правилник ступа на снагу 15. септембра, а први ефекти процениће се крајем првог полугодишта.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво