Научна сарадња Србије и Кине

Чланови делегације кинеске провинције Шандунг, која је на првом месту у Кини по пољопривредној производњи, разговарали су у Београду с представницима Министарства просвете, науке и технолошког о јачању сарадње са Србијом у области науке и технологија.

Како се наводи у саопштењу Министарства, заменик гувернера Шандунга Ванг Шанжуан истакао је да та провинција придаје велики значај иновацијама и научно-технолошком развоју и да је, по том основу, прошле године уложила 26 милијарди долара.

Ванг је оценио да Србија има одличан потенцијал када је реч о пољопривреди, биотехнологији и пољопривредној механизацији.

"Желимо већу сарадњу високошколских установа, истраживачких центара и компанија у тој области, да омогућимо размену кадрова, да отворимо заједничке лабораторије, олакшамо трансфер технологија", рекао је Ванг и поручио српским научницима да су добродошли на усавршавање у Кину.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Виктор Недовић рекао је да је Србија веома заинтересована да се предлог кинеске делегације оствари и указао на чињеницу да је Београдски универзитет на 43. месту у свету на Шангајској листи у области хране и прехрамбених технологија.

"Потенцијал који имамо одличан је основ за будућу сарадњу. Због наших одличних билатералних односа на свим нивоима, чини се као да је Кина ту поред нас, близу, иако је географски веома удаљена", рекао је Недовић.

Провинција Шандунг је на трећем месту у Кини по висини БДП-а и на другом када је реч о развијености индустрије.

број коментара 0 пошаљи коментар