Радојичић: Београд да буде еколошки прихватљивији град

Градоначелник Београда Зоран Радојичић и градоначелник Љубљане Зоран Јанковић разговарали су, у Градској кући словеначке престонице, о унапређењу сарадње и разменили искуства два града у различитим областима.

"Велика ми је част што сам разговарао са господином Јанковићем и питао га за његова искуства, како је успео да Љубљана овако изгледа. Ово је наш први састанак, а верујем да ће их бити још јер сам сигуран да имамо пуно тога да научимо једни од других", рекао је Радојичић.

Навео је да је, полазећи Љубљаном, имао прилику да види колико је она напредовала, колико је то хуман град, посвећен обичном човеку и усмерен ка екологији.

Радојичић је навео да је већина градова у свету све оптерећенија и да све више људи жели да живи у градовима због чега је, како је поручио, јако важно да водимо рачуна о екологији и одрживости градова.

"Време које је пред нама је врло ризично и ако не учинимо нешто за одрживост и екологију имаћемо велики проблем. Срећом, имамо овакве примере, као што је Љубљана, који су се на време позиционирали и који су пример целом свету, па и нама", рекао је Радојичић.

Навео је да је Београд, као и Љубљана, град отворен према свима и додао да је то политика коју ће он, као градоначелник, да води.

Истакао је да је данас имао веома користан, радни састанак током којег му је градоначелник Љубљане причао о томе како се тај град развијао протеклих година и како су успели да достигну жељени ниво – постану "Зелена престоница Европе".

"Београд се мења и мењаће се у том правцу да буде еколошки прихватљивији и да квалитет живота људи буде бољи", нагласио је Радојичић.

Јанковић је изразио задовољство што је имао прилику да угости Радојичића и подсетио да је Љубљана други град са којим је Београд побратимљен, после Чикага.

"Драго ми је да је нови градоначелник Београда данас код нас. То значи да продужавамо нашу добру сарадњу. Мислим да је размена добре праксе значајна јер омогућава да и једни и други радимо оно што је најважније, а то је да подижемо квалитет живота за све наше грађане", истакао је Јанковић.

Говорећи о српској престоници, он је као посебно значајан истакао пројекат "Београд на води".

Градоначелник Радојичић се данас уписао у Златну књигу у коју се уписују сви значајнији гости Градске куће, а на поклон је од Јанковића добио "Дрвени лист мира", словеначког дизајнера Оскара Когоја.

Након састанка, делегација Београда, у којој је и главни урбаниста Милутин Фолић, обишла је радове на пројекту обнављања шеталишта Брег, дуж реке Љубљанице која протиче кроз центар словеначке престонице.

За сутра је најављена презентација пројекта "Ширење пешачке зоне у центру Љубљане", као и обилазак конкретних радова.

Такође, заказан је и састанак на тему споменика Јернеју Копитару који ће бити постављен у Београду, на углу улица Џорџа Вашингтона и Палмотићеве, а дар је Љубљане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво