Положени венци на споменик маршалу Франше Д' Епереу

На споменик француском маршалу Франшеу Д'Епереу у Београду положени су венци, а амбасадор Француске у Србији Фредерико Мондолини изјавио је да је тиме обележено сећање на врховног команданта савезничких трупа на Солунском фронту у Првом светском рату, француском маршалу и српском војводи.

Мондолини је навео да је маршал Франше Д'Епере радио на француско-српском пријатељству, као што то сада раде владе две земље и председници Емануел Макрон и Александар Вучић.

Министар за рад Зоран Ђорђевић навео је да је маршал био велики ццовек и искрен пријатељ Србије који је био ту када је било најтеже.

"У Првом светском рату српска војска, изморена и с лошом опремом, претрпела је голготу, а када је пролазила поред маршала, марширала је и показала тако поштовање том човеку", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је навео да ће традиција пријатељства бити настављена и продубљена.

Заменик градоначелника Горан Весић истакао је да је Франше Д'Епере грађанин Београда и да је то звање заслужио командујући војском која је ослободила Београд у Првом светском рату.

"Након бриљантне победа савезниццке војске на Солунском фронту који је пробијен у септембру 1918, 1. новембра је ослобођен Београд. Та велика победа српско- француске војске којом је командовао Франше Д'Епере допринела и прекиду рата који је завршен 10 дана касније", рекао је Весић.

Весић је подсетио да су ове године Србија и Француска заједно обновиле Споменик захвалности Француској, као и да ће први пут ове године заједно бити обележене стогодишњица ослобођења Београда 1. новембра и 20. октобра када је Београд 1944. ослобођен у Другом светском рату.

"У тих десет дана биће и посебни дан Француске, а заједно ће се звати Дани слободе", рекао је Весић и посебно захвалио породици француског маршала која је овом приликом дошла у Београд.

Унука Франшеа Д' Епереа, Клод де Сен Пјер, навела је да је њен деда о Србима увек говорио с великом поштовањем, поверењем и верношћу, "као што могу да их имају браћа по оружју који су преживели најбоље и најгоре заједно".

"Мој деда је био окренут ка развоју добрих односа наше две земље и ми данас то треба да наставимо и да покажемо да је то пријатељство живо", навела је де Сен Пјер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво