ЕМС: Уручене стипендије ђацима, допринос дуалном образовању

Представници "Електромрежа Србије" уручили су 10 стипендија ученицима средњих електротехничких школа из четири града у Србији, у циљу унапређења образовања и помоћи младим људима који су одлучили да се професионално остваре у области енергетике.

Стипендије су уручене ђацима школе "Никола Тесла" из Београда, "Прве техничке школе" из Крушевца, "Техничке школе" из Чачка и школе "Никола Тесла" из Ниша. Годишња стипендија износи 80.000 динара и предвиђа практичан рад са менторима у различитим организационим јединицама ЕМС-а.

Директорка ЕМС-а Јелена Матејић је, након потписивања уговора са ученицима о додели стипендија, поручила ђацима да је ово први корак у њиховој професионалној каријери, због чега је неопходно да искористе шансу на најбољи могући начин и да буду проактивни током обављања практичног рада.

"Оно што ЕМС види као додатну вредност, осим чисте подршке која се даје у новчаном виду, јесте систем дуалног образовања који даје један велики плус. То је рад са ментором, односно припрема ових младих људи да остану у области електроенергетике", изјавила је Матејићева за Танјуг.

Оваква врста пројекта је, према њеним речима, и бенефит за саму Србију, зато што се на тај начин сва деца задржавају као будући грађани ове земље, будући носиоци промена и нових иновационих техника, технологија и знања.

Додаје да овај фонд стипендија сваке године покрива минимум половину укупних трошкова образовања ученика, али је та финансијска подршка, како истиче, само део неке вредности, и не представља суштину.

Подсећа да, осим средњошколских стипендија, ЕМС додељује стипендије и универзитетима, односно универзитетској деци која ће постати будући академици или врсни стручњаци у области електроенергетике.

Значај практичног рада у погонима ЕМС-а

Директор ЕТШ "Никола Тесла" из Београда Бранко Суботић каже да је ЕМС велики партнер те школе, и да се партнерство првенствено огледа у томе што ЕМС омогућава ђацима да у његовим објектима (постројењима, трафостаницама, диспечерском центру) практично утврде оно што су научили у учионицама.

"Ово је велики потез са стипендијама, и то не само за ђаке који су их добили, него и за нашу школу, зато што ће најбољи ђаци, знајући да ће имати велику могућност да добију посао у доброј фирми, похрлити, а и већ хрле на наш смер електротехничар енергетике", изјавио је Суботић, додајући да се у последње четири године веома подигао квалитет ђака откако постоје стипендије на том смеру.

Наводи и да у ЕМС-у ради велики број бивших ђака те школе, који своје поверење према школи исказују тиме што своју децу уписују у школу "Никола Тесла".

Ученик крушевачке "Прве техничке школе" Алекса Палуровић каже да му неће значити толико финансијска помоћ од стипендије колико ће му значити практичан рад који ће имати у ЕМС-у.

“Практичан рад који немамо у школи овде ћемо добити, што ће нам пуно значити у даљем развоју и у напредовању у струци”, рекао је Палуровић.

Право да учествују на конкурсу имали су ученици треће године смера електротехничар енергетике, као и ученици другог разреда који се школују за електромонтера мрежа и постројења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво