Награде најбољим студентима поводом Дана Универзитета у Београду

Дан Универзитета у Београду обележен је свечаном академијом у Ректорату, отварањем спомен-собе научника Милутина Миланковића и традиционалном доделом повеља најбољим студентима у претходној школској години.

Свечаности поводом 210 година од оснивања Универзитета присуствовали су одлазећи ректор Београдског Универзитета Владимир Бумбаширевић, нови ректор Иванка Поповић, која ступа на дужност 1. октобра, бројни професори и награђени студенти.

Ректор Бумбаширевић честитао је најбољим студентима велики успех и навео да су стекли диплому на универзитету који је високо рангиран на различитим листама.

"Универзитет је био и остао један од главних покретача развоја друштва, а последњих седам година наш Београдски Универзитет се налази међу 500 најбољих на чувеној Шанганској листи'', истакао је Бумбаширевић.

Навео је да је на овом универзитету од оснивања до данас дипломирало око 400.000 студената и подсетио да је прва генерација Велике школе имала свега 20 студената, међу којима је био и Вук Караџић.

Бумбашировић је нагласио да је БУ изнедрио генерације сјајних студената и велика имена као што су Јован Цвијић, Јосиф Панчић, Слободан Јовановић, Михаило Петровић Алас, Милутин Миланковић.

Након академског дела прославе додељене су повеље најбољим студентима са 31 факултета БУ за претходну школску годину, као и најбољим студентским научно-истраживачким и стручним радовима.

На крају свечаности поводом Дана Универзитета у згради Ректората отворена је спомен-соба чувеном научнику Милутину Миланковићу.

Дан Универзитета обележава се 13. септембра у знак сећања на почетак рада Велике школе коју су 1808. године основали Доситеј Обрадовић и Иван Југовић, чиме је означен почетак високог образовања у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво