Уклоњен авион "Иџипт ера", аеродром отворен за саобраћај

Београдски аеродром је поново отворен за полетање и слетање авиона, након што је са писте уклоњен авион типа "боинг 737-800" "Иџипт ера". Авион египатске компаније је због техничких проблема у 4.11 слетео на Аеродром "Никола Тесла" због чега су неколико сати сви авиони били преусмерени на аеродром у Нишу, односно на аеродроме у региону.

Авион египатске компаније са чартер-лета, без путника, слетео је у 4.11 на Аеродром "Никола Тесла" и остао на средини полетно–слетне стазе због техничких проблема. Службе на аеродрому су након неколико сати рада успеле да уклоне авион са писте, која није оштећена. Авион се налази у "Јат техници".

Авион је из Судана летео ка Каиру и ту је требало да се проблем отклони, што се међутим није десило и точкови су експлодирали. 

"У питању је била блокада стајног трапа, односно кочница, што је даље изазвало оштећење свих гума на точковима авиона", рекао је директор аеродрома Саша Влаисављевић на конференцији за новинаре.

Захвалио је радницима аеродрома, "Јат технике" и државним органима и поручио да авиони сада могу безбедно да полећу и слећу. Влаисављевић је навео и да је безбедност на првом месту без обзира на комерцијални аспект рада аеродрома.

"Суштина је да смо пре средине дана успели да идемо према нормали, без последица по људство, а по средства јако мало последица", додао је Влаисављевић. 

Каже да свака компанија има свој ред летења и да се другачије понаша у оваквим ситуацијама, подсетивши да "Ер Србија" носи 45 до 50 процената саобраћаја на "Тесли".

Авиони компаније "Ер Србија" овог јутра нису полетели ка 15 дестинација, а авиони који су са европских и северноамеричких дестинација летели ка Београду преусмерени су на аеродроме у Нишу, Темишвару, Софији и Загребу.

Влаисављевић је истакао да је у овом тренутку капацитет нишког аеродрома попуњен и да су све надлежне службе радиле као тим. 

У Ниш је преусмерено пет авиона "Ер Србије", у Темишвар два авиона, један у Софију, авион из Њујорка је слетео у Загреб. Очекује се долазак преусмерених авиона у Београд, рекао је Влаисављевић.

Иванка Станисављевић са Аеродрома "Константин Велики" рекла је да је и особље тог аеродрома реаговало на висини задатка и да није било никаквих проблема.

За данас је било планирано 180 авио-операција. Девет преподневних летова је отказано: за Дортмунд, Малту, Диселдорф, Москву, Штутгарт, Беч, Истанбул, Цирих и Солун.

Током вечери кашњења су смањена на минимум.

"Изузев летова који су отказани после јутарњег шпица остали су реализовани, а што је најважније путници су превезени, током поподнева и вечерњих сати кашњена су смањена на минимум, а ми очекујемо да ће потпуно успостављање редоследа летења бити након јутарњег шпица", наводи Петар Војиновић, ваздухопловни новинар.

"Суштина је да није много прошло да смо пре средине дана успели да идемо према нормали, без последица ни по људство, по средства мале последице. Безбдност у првом плану то је најважније", истакао је Влаисављевић. 

Влаисављевић је у разговору за РТС раније данас поручио путницима да се у вези са својим летовима обрате авио-компанијама.

Жарко Сувачаров, извршни директор за оперативне послове аеродрома, рекао је раније за РТС да су отказали сви точкови на стајном трапу, и да је за нормализовање саобраћаја неопходно да се авион уклони са писте.

Полетно-слетна стаза на Аеродрому "Никола Тесла" је очишћена и није оштећена. 

Остали аутори: Драган Милутиновић, Сања Живковић
број коментара 19 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. сеп 2018, 00:41) - Dada [нерегистровани]

Svoje voli, tuđe postuj.

Svi koji pljuju po svojoj Srbiji, pljuju uz vetar, jer nisu iskusili život u drugim zemljama. Sve ti se kaže u stihovima " sunce tuđeg neba, nece vas grijat' k'o što ovo grije........
Zašto stranci govore da su Srbi najbolji ljudi, kad gostuju kod nas?

(среда, 12. сеп 2018, 23:57) - anonymous [нерегистровани]

Ko da plati?

Neka plati onaj ciji je avion napravio taj problem... Srbija nije ni 0.01% kriva.

A da znate, niko nece platiti nista. To je normalno i ocekivano. Zato se nudi osiguranje kada kupujete kartu. Mnogi to odbiju, ako ste odbili...sami ste krivi. Nista nije garantovano u zivotu. Budite sretni sto nije gore bilo

(среда, 12. сеп 2018, 22:19) - anonymous [нерегистровани]

A ko ce da plati sve te troskove

oko otkazanih letova, kasnjenja, sletanja na strane aerodrome, preleta i ostalo ? Dobro je sto smo pomogli stranom avionu u nevolji, ali sve te troskove treba platiti.

(среда, 12. сеп 2018, 22:08) - rok [нерегистровани]

aerodrom

Bravo za tekst.Mnogi kritikuju eto da bi "objasnili" kako je svuda bolje nego u
Srbiji.Samo nisu proverili stvarno kako je u drugim zemljama zapada,

(среда, 12. сеп 2018, 17:07) - anonymous [нерегистровани]

Normalno

Ne znam zašto se toliko ljudi buni. Ako ste ikada putovalo malo češće, dalje i duže, znali bi da se stvari dešavaju. A da se ovo desilo u nekoj drugoj državi, ne bi niko ništa rekao. Ja sam 6 sati čekao jednom iz Toronta za Francusku. I to u avionu, samo su nam vode davali. Kao neki kvar...sigurno su hteli da popune još koje mesto. Ovo sto se desilo je normalno i nije moglo ni brze ni bolje da se skloni. Zamislite da vam na autu blokiraju svi točkovi, koliko bi dugo uzelo da se pomeri? Moraju točkovi da se od blokiraju. Kako možete da krivite Srbiju za tuđi avion koji se pokvario? Što su poslali taj avion? Ljudi, nemoj te da pljujete po našoj državi kada ne znate kako je u drugoj. To što zamišljate kako je u drugoj zemlji, ili vam neki rođo rekao....nemojte da se varate, svugde je isto, i nemoj te da pljujete po našoj zemlji dok ne iskusite druge zemlje. Bio sam U Americi 5 godina, 8 u Kanadi...svaka država ima mane i vrline...a meni je naša Srbija i najljepša i najbolja. Volim je i sa njenim manama.

(среда, 12. сеп 2018, 16:45) - Ivan [нерегистровани]

Aerodrom Bg

Beogradski aerodrom je jako mali u odnosu na gradove iste velicine. Nas strateski polozaj je jos samo veci podsticaj da se aerodrom prosiri novim terminalima, mostovima, stazama...ako to brzo ne uradimo, uradice susedi a mi izgubiti gomilu novca.

(среда, 12. сеп 2018, 16:13) - Neny [нерегистровани]

Nis je izuzetno vazan kao alternativa

Pod hitno treba prosiriti kapacitete u Nisu, kako bi bio spreman da primi vise aviona u ovakvim slucajevima. Osim sto je najblizi Beogradu, domaci je aerodrom i nema problema sa carinom, pasoskim kontrolama itd. 

(среда, 12. сеп 2018, 13:26) - anonymous [нерегистровани]

Важност Нишког аеродрома

Сада се показало још једном зашто је и Нишки аеродром јако битан,као и потреба за још једном пистом на Београдском аеродрому.

(среда, 12. сеп 2018, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

Ljudi, ovo je sve standardno

Dešava se svuda u svetu, a pravila su stroga isključivo radi bezbednosti putnika. Kao što je već rečeno, nije to ni auto ni bicikl, pa da se malo mimoilaze avioni na pisti dok sleću i poleću. Niti putnici mogu da iskoče iz avione. Za sve postoje pravila i procedure koje, pritom, nismo mi ni smislili, nego smo se prilagodili drugima i tuđim iskustvima. Da, pista jeste neophodna, ali pročitajte malo. Zbog ovakvih stvari obustavlja se poletanje i sletanje na svakom aerodromu, pa koliko god pista imao. Tu su udari vetra, mogućnost eksplozije, itd. Zato se u velikim gradovima ne pravi 10 pista, nego dodatni aerodromi. A ovo su sve i rizici letenja avionom, kao i mogućnost štrajka te pilota, te tehničara, te kabinskog osoblja. 

(среда, 12. сеп 2018, 10:56) - Дејан [нерегистровани]

Под хитно

Аеродром Никола Тесла треба под хитно још једну писту ако хоће да се развија и унапређује. Ово је доказ како лако може да падне све ако се нешто деси