Уклоњен авион "Иџипт ера", аеродром отворен за саобраћај

Београдски аеродром је поново отворен за полетање и слетање авиона, након што је са писте уклоњен авион типа "боинг 737-800" "Иџипт ера". Авион египатске компаније је због техничких проблема у 4.11 слетео на Аеродром "Никола Тесла" због чега су неколико сати сви авиони били преусмерени на аеродром у Нишу, односно на аеродроме у региону.

Авион египатске компаније са чартер-лета, без путника, слетео је у 4.11 на Аеродром "Никола Тесла" и остао на средини полетно–слетне стазе због техничких проблема. Службе на аеродрому су након неколико сати рада успеле да уклоне авион са писте, која није оштећена. Авион се налази у "Јат техници".

Авион је из Судана летео ка Каиру и ту је требало да се проблем отклони, што се међутим није десило и точкови су експлодирали. 

"У питању је била блокада стајног трапа, односно кочница, што је даље изазвало оштећење свих гума на точковима авиона", рекао је директор аеродрома Саша Влаисављевић на конференцији за новинаре.

Захвалио је радницима аеродрома, "Јат технике" и државним органима и поручио да авиони сада могу безбедно да полећу и слећу. Влаисављевић је навео и да је безбедност на првом месту без обзира на комерцијални аспект рада аеродрома.

"Суштина је да смо пре средине дана успели да идемо према нормали, без последица по људство, а по средства јако мало последица", додао је Влаисављевић. 

Каже да свака компанија има свој ред летења и да се другачије понаша у оваквим ситуацијама, подсетивши да "Ер Србија" носи 45 до 50 процената саобраћаја на "Тесли".

Авиони компаније "Ер Србија" овог јутра нису полетели ка 15 дестинација, а авиони који су са европских и северноамеричких дестинација летели ка Београду преусмерени су на аеродроме у Нишу, Темишвару, Софији и Загребу.

Влаисављевић је истакао да је у овом тренутку капацитет нишког аеродрома попуњен и да су све надлежне службе радиле као тим. 

У Ниш је преусмерено пет авиона "Ер Србије", у Темишвар два авиона, један у Софију, авион из Њујорка је слетео у Загреб. Очекује се долазак преусмерених авиона у Београд, рекао је Влаисављевић.

Иванка Станисављевић са Аеродрома "Константин Велики" рекла је да је и особље тог аеродрома реаговало на висини задатка и да није било никаквих проблема.

За данас је било планирано 180 авио-операција. Девет преподневних летова је отказано: за Дортмунд, Малту, Диселдорф, Москву, Штутгарт, Беч, Истанбул, Цирих и Солун.

Током вечери кашњења су смањена на минимум.

"Изузев летова који су отказани после јутарњег шпица остали су реализовани, а што је најважније путници су превезени, током поподнева и вечерњих сати кашњена су смањена на минимум, а ми очекујемо да ће потпуно успостављање редоследа летења бити након јутарњег шпица", наводи Петар Војиновић, ваздухопловни новинар.

"Суштина је да није много прошло да смо пре средине дана успели да идемо према нормали, без последица ни по људство, по средства мале последице. Безбдност у првом плану то је најважније", истакао је Влаисављевић. 

Влаисављевић је у разговору за РТС раније данас поручио путницима да се у вези са својим летовима обрате авио-компанијама.

Жарко Сувачаров, извршни директор за оперативне послове аеродрома, рекао је раније за РТС да су отказали сви точкови на стајном трапу, и да је за нормализовање саобраћаја неопходно да се авион уклони са писте.

Полетно-слетна стаза на Аеродрому "Никола Тесла" је очишћена и није оштећена. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво