Представљен Ратни дневник маршала Франше д'Епереа

У Амбасади Француске представљено је издање Ратног дневника француског маршала и српског војводе Франше д'Епереа, поводом обележавања Стогодишњице од завршетка Првог светског рата. Никада објављени мемоари подсетник су на историјске околности овог периода, али и савезништво Француске и Србије у Великом рату.

Уз присуство бројних представника јавног живота у Србији, министра одбране Александра Вулина и председника САНУ Владимира Костића о књизи су говорили Клод де Сен Пјер, унука Франше Депереа, амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолини и Војислав Павловић, директор Балканолошког института.

Клод де Сен Пјер је приредила књигу коју је објавила издавачка кућа "Прометеј" у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата.

Унука славног француског генерала рекла је да је веома почаствована јер је у држави која веома цени њеног деду.

"Драго ми ј што сам у прилици да сведочим о херојству мог деде. Професор Павловић је долазио у Париз и питао ме да ли могу да нађем мемоаре мог деде о Источном фронту. Наравно да сам желела све то да поделим са вама. У тим мемоарима могу се наћи поштовање и част које је мој деда указивао српском народу", рекла је унука славног генерала.

Амбасадор Француске у Београду је напоменуо да је промоција књиге прилика да се сетимо "братства по оружју" Србије и Француске током Првог светског рата.

"Понекад заборавимо колико смо блиски. Данас наши војници стоје раме уз раме у мировним мисијама у Африци и Либану како би сачували међународни мир и стабилност. Током сусрета са председником Вучићем у јулу председник Макрон је подсетио колико је српски народ показао изузетну храброст током Првог светског рата. Србија ће заузети посебно место током церемоније која ће бити организована 11. новембра у Паризу на обележавању краја Великог рата. Председник Вучић је позван са другим шефовима држава", истакао је Мондолини.

Војислав Павловић је истакао да ће читаоци у књизи наћи сведочанство о припремама за офанзиву савезничких снага.

"Мемоари су сјајан извор информација о стању савезничких армија пред пробијање Солунског фронта. Такође, читаоцима у Србији ће бити посебно интересантне странице књиге о регенту Александру Карађорђевићу и српским официрима", навео је Павловић. 

број коментара 3 пошаљи коментар
(среда, 12. сеп 2018, 03:41)
anonymous [нерегистровани]

Lep tekst...

...ali da malo ispravim ambasadora: "Ponekad zaboravimo koliko smo BILI bliski."
Ima veoma cestitih Francuza, i njima svaka cast. Ali cija je vojska iz ciste obesti bombardovala Srbiju? Jos nisam cuo reci izvinjenja. Krv nije voda gospodine ambasadore. Mi nismo u poziciji da isterujemo pravdu, ali nismo ni praznoglavi da zaboravljamo nasu decu, civile i neduzne vojnike ciji su zivoti pali zarad visih globalnih interesa.

(среда, 12. сеп 2018, 03:21)
anonymous [нерегистровани]

Saveznistvo,

nekad bilo, ali pod utjecajem ratnih okolnosti i neumoljivom ucjenom tadasnje Rusije u korist Srbije koja je tada bila na koljenima.
A sta danas ?Cak i bombe sa osiromasenim uranijumom na saveznike, ubijanje civila, divljacko rusenje svega u Srbiji, okupacija i otimanje srpskog KiM, zastita onih koji su pocinili nevidjene zlocine nad Srbima na KiM i ne samo tamo, opstrukcija Srbije i medjunarodnog prava uvijek i svagdje na stetu Srbije i itd itd.
Ali jos uvijek ima u Francuskoj kao i u svim drugim drzavama ljudi koji znaju sto je istina, sta je pravo i pravda i u skladu s'tim se ponasaju i na tome im velika hvala.

(среда, 12. сеп 2018, 03:11)
anonymous [нерегистровани]

Voleo bi

kada bi Predsednik Vucic pozvao ove iz Zagreba na lekciju istorije ili kako oni kazu -- "povijesti" da cuju od drugih sta je sve Srbija za njih uradila a oni -- noz pod vrat Srbima za vreme NDH i ponovo 90-tih.