Представљен Ратни дневник маршала Франше д'Епереа

У Амбасади Француске представљено је издање Ратног дневника француског маршала и српског војводе Франше д'Епереа, поводом обележавања Стогодишњице од завршетка Првог светског рата. Никада објављени мемоари подсетник су на историјске околности овог периода, али и савезништво Француске и Србије у Великом рату.

Уз присуство бројних представника јавног живота у Србији, министра одбране Александра Вулина и председника САНУ Владимира Костића о књизи су говорили Клод де Сен Пјер, унука Франше Депереа, амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолини и Војислав Павловић, директор Балканолошког института.

Клод де Сен Пјер је приредила књигу коју је објавила издавачка кућа "Прометеј" у оквиру обележавања стогодишњице Првог светског рата.

Унука славног француског генерала рекла је да је веома почаствована јер је у држави која веома цени њеног деду.

"Драго ми ј што сам у прилици да сведочим о херојству мог деде. Професор Павловић је долазио у Париз и питао ме да ли могу да нађем мемоаре мог деде о Источном фронту. Наравно да сам желела све то да поделим са вама. У тим мемоарима могу се наћи поштовање и част које је мој деда указивао српском народу", рекла је унука славног генерала.

Амбасадор Француске у Београду је напоменуо да је промоција књиге прилика да се сетимо "братства по оружју" Србије и Француске током Првог светског рата.

"Понекад заборавимо колико смо блиски. Данас наши војници стоје раме уз раме у мировним мисијама у Африци и Либану како би сачували међународни мир и стабилност. Током сусрета са председником Вучићем у јулу председник Макрон је подсетио колико је српски народ показао изузетну храброст током Првог светског рата. Србија ће заузети посебно место током церемоније која ће бити организована 11. новембра у Паризу на обележавању краја Великог рата. Председник Вучић је позван са другим шефовима држава", истакао је Мондолини.

Војислав Павловић је истакао да ће читаоци у књизи наћи сведочанство о припремама за офанзиву савезничких снага.

"Мемоари су сјајан извор информација о стању савезничких армија пред пробијање Солунског фронта. Такође, читаоцима у Србији ће бити посебно интересантне странице књиге о регенту Александру Карађорђевићу и српским официрима", навео је Павловић. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво