Објављени уставни амандмани усклађени са мишљењем Венецијанске комисије

Министарство правде објавило је на свом сајту амандмане на Устав Србије у области правосуђа, који су усклађени са мишљењем Венецијанске комисије.

Поводом новог нацрта, Министарство правде ће организовати округли сто на којем ће стручној јавности представити амандмане.

Министарство правде очекује да се на округлом столу, на који ће бити позвани да присуствују представници свих релевантних правосудних институција и организација цивилног друштва, као и међународних институција, отклоне евентуалне неусаглашености предога са мишљењем Венецијанске комисије.

Након одржаног округлог стола, Министарство правде ће текст Нацрта проследити Влади Републике Србије у даљу процедуру, саопштено је из Министарства.

Избор тужилаца у Савету - корак у правом смеру

Удружење судија и тужилаца оценило је, након првог увида у радни текст уставних амандмана који су данас објављени, да је корак у правом смеру решење према којем ће јавне тужиоце бирати Високи савет тужилаца без учешћа Народне скупштине.

Удружење је у саопштењу истакло важност овог решења, подсећајући да су током јавне расправе поједини јавни тужиоци заговарали идеју да Народна скупштина остане у процесу избора, што је сасвим супротно мишљењу Венецијанске комисије.

Такође је похвалило предлог да председник Високог савета судства долази из редова судија, као и предлог да се, како наводи, успостави баланс између представника тужилачке организације и истакнутих правника у Високом савету тужилаца.

УСТ истиче да ће детаљно проучити објављени радни текст уставних амандмана како би дало аргументовану оцену, на најављеном округлом столу, у којој мери је исти усаглашен са препорукама Венецијанске комисије, у припреми за представљање радног текста на најављеном округлом столу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво