"Србија међу десет кључних партнера Интерпола"

Шеф Интерпола Менг Хонгвеј изјавио је, након састанка са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, да је Србија је међу десет најзначајнијих и кључних партнера те међународне организације која се бави полицијском сарадњом.

"У последњих пет година Србија се налази међу десет најбољих чланица Интерпола и активно учествује у свим активностима организације и даје велики допринос размени података. Интерпол свакако жели и да унапреди сарадњу са Србијом", рекао је Менг Хонгвеј, који је као одличан оценио састанак са Стефановићем.

Министар Стефановић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Хонгвејом, оценио да Србија има јаку, снажну и интензивну сарадњу са Интерполом, а да је састанак искоришћен за разговоре о примени нових технологија, знања и обука, поготово у сајбер сфери и области крипто валуте.

"Само у овој години, до краја августа, по међународним потерницама на захтев Србије ухапшено је 149 особа, док смо ми по међународним потерницама других ухапсили 67 људи на територији Србије", рекао је Стефановић. 

Према његовим речима, Србија придаје изузетан значај сарадњи са Интерполом, јер је та организација омогућила неупоредиво бржи проток и размену информација о особама која представљају безбедносни ризик или су починиле неко кривично дело. 

"Србија намерава да настави апсолутно јачање и регионалне полицијске сарадње, јер је то гарант да ћемо кроз смањивање бирократије, убрзавање информација и процедура имати бржу и ефикаснију сарадњу", нагласио је Стефановић. 

МУП Србије, како је додао, има снажну сарадњу и са Хонгвејом, који је уједно и представник Министарства јавне безбедности Кине, и додао да је поносан на сарадњу између два министарства, али и две земље која је заснована на јаким економским везама одакле су потекли и импулси за сарадњу на свим нивоима.

"Србија Кину сматра својим најближим партнером", рекао је Стефановић, а Хонгвеј је похвалио традиционално добре односе две земље посебно у области оперативно-полицијских послова. 

"Желимо да наставимо да и даље јачамо ту врсту сарадње. Придајемо велику важност улози Србије у региону и у свету у области безбедности. Желимо да кроз размену искустава, посебну у области нових технологија, унапредимо сарадњу и дамо допринос јачању безбедности", рекао је Хонгвеј.

Стефановић је Хонгвеја обавестио и о противљењу Србије да Косово постане чланица те међународне организације, која окупља полицију 192 земље.

Шеф Интерпола о међународним потерницама

Менг Хонгвеј је изјавио да та организација захтеве чланица за подизање потерница разматра на основу интерне правне регулативе и након тога доноси одлуку да ли је захтев у складу са прописима.

"Сматрам да имамо одличну комуникацију са Србијом и успешно решавамо постојећа питања", рекао је Хонгвеј у Палати "Србија" након састанка са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, одговарајући на питање какав је став Интерпола о потерницама Србије на којима су косовски Албанци.

"Када чланица наше организације поднесе молбу за подизање потернице ми у Интерполу имамо регулативу и на основу тих правних папира размотримо молбе сваке чланице организације и доносимо одлуку да ли су молбе у складу са нашим прописима", рекао је Хонгвеј.

Додао је да Интерпол не доноси никакву посебну одлуку за поједину молбу. 

"У случају када је једна чланица поднела молбу са којом се не слаже са другим чланицама инсистирамо да се међу чланицама Интерпола обаве интерне консултације до постизања заједничког договора", рекао је шеф Интерпола.

Стефановић је, упитан да прецизира о каквим налозима суда је реч, а које је помињао јуче када рекао да ће надлежни поступити по њима у случају посете косовског председника Хашима Тачија југу Србије, одговорио да владавина права подразумева да се поступа по налозима суда.

"Знамо да постоје одређени судски налози и свако лице за којим постоји потерница биће процесуирано по закону. Када судови дају налог сви остали морају да га испуњавају", рекао је Стефановић.

Само ове године по српским потерницама Интерпол је ухапсио 149 особа. Шездесет седам је по његовим захтевима привела српска полиција. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво