Ненад се вратио на село, за развој фарме коња недостаје пут

Село Церев Дел, удаљено двадесетак километара од Пирота, остало је са девет становника. Недавно се у село вратио тридесеттрогодишњи Ненад Тодоровић и направио фарму брдских коња и коза. Једини проблем који има је што до села нема пута.

Ненад је неколико година радио грађевинске послове, а онда одлучио да се врати на дедовину и посвети сточарству.

"Одлучио сам се, пре свега, из љубави према животињама и због мира на селу. Много је другачије него у граду, другачије се живи – са много мање стреса и много опуштеније. Посао нимало није лак, али исплативо јесте. Може да се живи од тога, сигуран сам, далеко боље него у граду", каже Ненад.

Ненадова мајка Каменка је, да би помагала сину, напустила град и каже да се тамо више неће враћати.

"Шта да радим у Пироту? Кад немаш никаква примања, немаш ништа, једино да будем социјални случај, али ја се тога стидим. Овде може да се заради и стварно да се фино и нормално живи, само да има пут", истиче Каменка.

Међутим, до Церевог Дела пут не постоји. Овде углавном пролазе ретки берачи дрва на тракторима и Ненад својим теренцем.

Церев Дел је село на ободу Влашке планине, на хиљаду метара надморске висине. Од Пирота је удаљено само двадесетак километара. Међутим, теренским возилом, екипа РТС-а је до Церевог Дела путовала два сата.

"Једини наш проблем је пут, тих неких седам километара непостојећег пута", наглашава Ненад.

У градској управи кажу да је инфраструктурним планом предвиђено да до сваког села стигне асфалт.

"Радимо на томе. Ове године ћемо радити пут од Присјана до Камика, то је путни правац који иде према поменутом селу, а следеће године, очекујем да ћемо санирати и тај путни правац", наводи Видојко Панајотовић, заменик градоначелника Пирота.

Ненад планира да прошири фарму. Услови за чување брдских коња су идеални, а и државне субвенције нису мале. Нада се да неће остати једини фармер на ободима Влашке планине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи