Кад се школска врата отворе за једног ђака

После седам година у селу Дукат у општини Гаџин Хан поново је отворена школа због једне ученице. То је за ову сиромашу општину, која последњих деценија бележи одлив становништа, добра вест, јер је ове године само 29 првака кренуло у школу на територији целе општине.

Николина Николић је стидљива девојчица, помало уплашена од камере, али не мање радознала од осталих ђака првака. Каже да јој се од српског језика више свиђа математика. 

Нажалост, Николина ће бити једини ђак не само у учионици већ и у целој школи. То ће бити изазов и за учитељицу Милену Микић јер јој је ово први стални посао.

"Имала сам прилике да у школи стажирам и радим са тридесеторо деце али са једном девојчицом, дечаком, са једним учеником нисам имала прилике. Ја се искрено надам да ћу моћи да спроведем план као да је више деце овде", каже учитељица Милена Микић. 

Николићи поред Николине имају још две млађе ћерке, па су срећни што се у селу отворила школа. Николинин отац Иван објашњава да је његова ћерка требало да иде у школу у Заплањској Топоници али да је то веома незгодно.

"У реду је у летњем периоду, али зими је веома проблематично", сматра Иван Николић.  

У 34 села у општини Гаџин Хан има двадесетак истурених одељења централне основне школе. Наредне школске године у први разред кренуће 35 малишана.

"То је негде отприлике сличан број јер смо ми имали велико смањење пре неких седам, осам година али сада се тај број одржава. Имамо још шесторо деце у селу Дукат која ће у наредне три године поћи у ову школу, тако да ће наредних десетак година ова школа сигурно радити", истиче председник општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић. 

Психолог у Основној школи "Витко и Света" у Гаџином Хану Снежана Радоњић каже да миграција становништва и смањен наталитет утичу да се број деце сваке године смањује.

"Утиче на то да нам је разлика између уписане деце и ученика осмог разреда која оду велика, по двадесетак и више од двадесет, тако да је то нешто што мучи све нас", напомиње Радоњићева. 

Николина следеће године неће бити сама у школи. Једног дана кад порасте можда ће схватити колико је њен полазак у школу био важан, не само за њу и њене родитеље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво