Народни збор против изградње мини-хидроелектрана на Старој планини

У Пироту је одржан народни збор против изградње мини-хидроелектрана на Старој планини. Претходних месеци било је више протеста на локацијама одређеним за њихову градњу.

Противници мини-хидроцентрала стигли су из целе Србије. Кажу циљ им је један – да се не дозволи узимање ниједне капи сатропланинских вода.

"Свака деривациона мини-хидроелектрана која је изграђена до сада, има их педесетак, произвела је комплетно уништење биодиверзитета", истиче Александар Панић из Пирота.

"Уколико буде преграђено 58 река Стара планина је мртва планина и становништво које је преостало на Старој планини више неће имати основ за егзистенцију", истиче проф. др Ратко Ристић, професор Шумарског факултета у Београду.

Просторним планом Србије предвиђено је да на Старој планини буде изграђено преко 60 мини-хидроцентрала. У локалној самоуправи Пирота кажу да су и они за заштиту река, али да морају да брину и о развоју овог краја.

"Стара планина је заштићено подручје и о њему брину Завод за заштиту природе, Водопривреда Србије и Министарство екологије. Мислим да су то компетентне институције да кажу да ли је могуће и под којим условима да се граде електране или није могуће", сматра Владан Васић, градоначелник Пирота.

Министар за заштиту животне средине Горан Триван у телефонском разговору је РТС-у рекао да он остаје при свом ставу који је изрекао још пре неколико месеци, а то је да је против изградње мини-хидроценрала у заштићеним подручјима.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво