Предрасуде и страх су још увек разлози за мали број трансплантација

Страх, сујеверје, предрасуде, неповерење, недоумице – разлози су због којих су у Србији трансплантације и даље реткост. Зато о значају даривања органа говоре они који, захваљујући донаторима, живе нове животе.

Место, време и датум: Дом културе Бучје, 22. септембар у 9 часова – тада се одржава још један Сандрин успон у част донора. Жеља јој је да још једном освоји Тупижницу, тако да су њене припреме за освајање врха и висине од 1.162 метра, свакодневне. А жеља јој је и да пошаље поруку о значају даривања органа, јер дан после успона Сандра прославља пети рођендан новог живота.

"Ја сам била на самрти, и опростила сам се са свима, а сад ето планинарим већ пет година, радим, живим. Радим све што раде здрави људи, тако да је трансплантација медицинско чудо које враћа људе у живот", каже Сандра Живковић.

Лекари који се у Ургентном центру свакодневно боре за живот најтежих пацијената стално понављају да "кад се један живот угаси, више других живота може бити спасено и продужено".

"Мождано мртав пацијент је мртав пацијент. Значи, да пацијент није више жив. Самим тим, цела процедура веома озбиљних и искусних доктора који то раде више година, а неки и више деценија, клинички потврђује знаке мождане смрти. Они знају да пацијент више нема знакове и функције мозга", истиче неуролог и директор Ургентног центра Марко Ерцеговац.

Према новом закону сви смо потенцијални донори, осим уколико се изричито нисмо изјаснили против трансплантације. И поред тога, у најтежем тренутку, уколико медицина више не може да помогне пацијенту, разговара се са породицом.

Без њихове сагласности, тимови за трансплантацију не улазе у поступак тих интервенција.

"Претпостављена сагласност је направљена управо са циљем да олакша члановима породице да донесу ту одлуку. Они су се до сада сударали, неретко то су изненадне ситуације, неочекиване, и онда вас неко у таквој ситуацији пита да ли бисте се ви сложили. Овако сви знају да су потенцијални донори", каже начелник Института за медицинска истраживања Звонко Магић.

Од почетка године, сагласност за трансплантацију је дало 18 породица. Захваљујући њиховој хуманости и солидарности, урађено је 48 интервенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се