Поново иде воз на релацији Лозница–Шабац

Први путнички воз након 13 година кренуо је из Лознице до Шапца. Реконструкција 24 километра пруге завршена је у року и оспособљена је за брзину од 80 километара на сат.

Радови на реконструкцији комплетне железничке инфраструктуре између та два града први су након 70 година од када је пруга изграђена, а вредност је више од две и по милијарде динара.

Поред пруге, реконструисани су и путни прелази, изграђени су нови перони, а нови изглед добила је и Железничка станица у Лозници.

Реконструисана пруга Шабац-Лозница-Брасина свечано је пуштена у саобраћај у присуству министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић и министра саобраћаја и веза Републике Српске Неђе Трнинића у железничкој станици "Лозница".

Михајловић је истакла је да реконструисана пруга омогућава да се после 13 година поново успостави путнички саобраћај од Шапца до Брасине, као и да се побољшају међународни и теретни саобраћај.

"Драго ми је што смо обновили пругу на којој је просечна брзина возова била између 10 и 30 километара на час, а од данас ће бити 80", навела је министарка.

Михајловић: Превоз робе за вишеструко краће време

Како је рекла, превоз робе на овој деоници раније је трајао и до осам сати, док ће сада бити потребно сат и по, што је, како је нагласила, важно због конкурентности, развоја и привреде.

Указала је, да је развој железничког транспорта један од приоритета Владе Србије која, како каже, улаже милијарде евра у модернизацију Коридора 10 и изградњу брзе пруге Београд-Будимпешта.

Додала је да је једнако важно и улагање у регионалне пруге, те да ће у овој и следећој години бити реконструисано 280 километара таквих пруга.

"Не можемо само развијати главне коридоре који јесу важни за међународни транспорт, али једнако су важне и регионалне пруге", рекла је Михајловићева.

Генерални директор "Инфраструктуре железнице Србије" Мирољуб Јевтић рекао је да су радови на реконструкцији обухватали деонице Петливача-Лозница и Лозница-Горња Ковиљача, као и да је асфалтирано 16 путних прелаза, и да је обновљена зграда железничке станице Лозници.

"У граничној станици Брасина постављено је рефлекторско осветљење, а грађани Мајура су први пут добили железничко стајалиште", рекао је Јевтић.

Пруга Шабац-Лозница изграђена је 1950. године.

Михајловић: "Братољуб" није у функцији кривицом Федерације БиХ 

Мост "Братољуб" није у функцији из политичких разлога, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић уз оцену да Федерација Босне и Херцеговине није у стању да реши питање приступних саобраћајница и граничних прелаза како би мост био пуштен у саобраћај.

Она је рекла да Србија и Република Српска нису одговорне за то што није у функцији мост "Братољуб", који повезује Љубовију и Братунац, а који је, указује Михајловићева, завршен у року пре годину дана.

"Чини ми се да то има везе са политиком која не би смела да се уплиће када је реч о грађанима. Какве везе има ко припада којој националности, важно је да се повезујемо", рекла је министарка новинарима у Лозници.

Михајловићева је додала и да ће Србија учинити све да проходност саобраћаја на граничним прелазима између Србије и Републике Српске буде већа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво