Лесковац званично постао светска престоница роштиља

Лесковачки специјалитети са роштиља су заштићени и брендирани. То је резултат пројекта "Бугарско-српски гурмански воз", који је трајао протеклих 13 месеци, а који је суфинансирала Европска унија. На овај начин, током трајања "Роштиљијаде", Лесковац је и званично постао светска престоница роштиља.

И мирис и укус и изглед. Лесковачки воз. Једноставно не може му се одолети. Основна композиција мора да има најмање шест вагона.

"Дајемо три ћевапчића, једну малу пљескавицу, парче кобасице, парче свињског меса свежег, парче свињског меса димљеног", објашњава Зоран Тодоровић из Високе пословне школе Лесковац.

Захваљујући пројекту "Српско-бугарски гурмански воз" привредних комора из Лесковца и Враце, који је суфинансирала Европска унија, лесковачки специјалитети са роштиља су, после роштиљ-меса, стандардизовани и заштићени.

Привредна комора Србије ће први пут постати носилац заштитног знака – односно жига. С друге стране, брендиран је бугарски хлеб од спелте.

"Више нико неће моћи да користи назив лесковачки роштиљ после првог новембра уколико не добије дозволу, односно не добије сертификациони жиг који Комора Србије треба да добије после првог новембра и завршетка овог за нас значајног пројекта", истиче Горан Јовић из Привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ.

"'Бугарско-српски воз' овде не стаје. Ми настављамо заједнички да радимо и сарађујемо како бисмо промовисали заједно на прави начин наше производе", додаје Илијана Филипова из Привредне коморе Враце из Бугарске.

Лесковачки воз се захуктао. На "Роштиљијади" је све више гостију, пљескавице, ћевапи, уштипци, ражњићи маме посетиоце, који за потпуни ужитак могу да додају и лесковачки ајвар и спржу.

Оно што је пре скоро 30 година, када је организована прва "Роштиљијада", зацртано као циљ ове манифестације, данас је остварено и реализовано. Лесковац је и званично светска престоница роштиља. Што би лесковачки гурмани рекли – мало ли је.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 30. авг 2018, 20:32)
anonymous [нерегистровани]

Uf, uf, uf....

Lele šta je klopa...