Основну школу нема 14 одсто становништва

Према последњем попису становништва у Србији, 14 одсто одраслих нема завршену основну школу иако је она по закону обавезна, док диплому средње школе нема свака пета одрасла особа.

Другу прилику да се образују одрасли имају кроз редован школски систем и то у 80 школа у Србији. Ту прилику сваке године искористи око 4.000 људи, а њихово основно образовање и стручна обука трају три школске године.

У првој години уче градиво које је предвиђено за основце од првог до четвртог разреда, у другој градиво петог и шестог разреда, док у трећој градиво седмог и осмог разреда и пролазе тромесечну стручну обуку за одређена занимања.

Слична ситуација је и у земљама Европске уније. Диплому средње школе у ЕУ нема 64 милиона грађана, а више од половине њих који немају диплому средње школе је незапослено.

Највиши степен образовања одраслог становништва имају скандинавске земље, док је најнижи степен образовања у јужним европским земљама.

Што се тиче региона, Словенија је највише напредовала у образовању одраслог становништва.

Европска комисија 2014. године у оквиру програма Еразмус плус основала је ЕПАЛЕ мрежу – европску платформу намењену професионалцима у области образовања одраслих у Европи, чија је Србија чланица.

ЕПАЛЕ платформа пружа могућност појединцима и институцијама које се баве образовањем одраслих да се информишу о догађајима, размене ресурсе и добре праксе кроз учешће у групама за дискусију.

Институције на том месту могу да представе свој рад и постану део базе институција, што им даје могућност да их остале институције препознају и по потреби позову да сарађују на пројектима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи