Инспекција: Радник који је страдао био ангажован без уговора

Инспекцијском надзором утврђено је да радник Т. Н., који се страдао на градилишту у Београду када се на њега обрушио зид и затрпао га, био ангажован без уговора о раду или другог одговарајућег уговора и да послодавац, фирма "Анкер бау" из Бољевца, није поднела пријаву за обавезно социјално осигурање, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У току је инспекцијски надзор поводом смртне повреде радника Т. Н. на градилишту у Београду, а инспектори рада предузеће све одговарајуће мере из своје надлежности, наведено је у саопштењу које је Министарство за рад доставило медијима.

Након што је констатовала да је радник на градилишту стамбено-пословног објекта између улица Кнеза Милоша, Војводе Миленка и Сарајевске смртно старадао након што се на њега обрушио зид и затрпао га, инспекција је на терену утврдила да је Т. Н. био ангажован без уговора о раду или другог одговарајућег уговора и да послодавац, фирма "Анкер бау" из Бољевца, није поднела пријаву за обавезно социјално осигурање.

Делатност те фирме је чишћење зграда и опреме, а њу је извођач радова "Енергогруп" ангажовао као подизвођача.

Након рушења зграде која је раније била на тој локацији, годину дана нису извођени радови, а инспекцији рада је 14. августа 2018. године фирма "KMR Development doo" доставила пријаву о почетку радова.

То исто је 24. августа учинила и "Cantire group doo", а у саопштењу Министарства наводи се да је инвеститор дужан да поднесе надлежној инспекцији рада пријаву почетка грађевинских радова најкасније 15 дана пре отпочињања.

Истовремено, послодавац који изводи радове дужан је да извести надлежну инспекцију рада о почетку свог рада на градилишту, најкасније осам дана пре почетка њиховог извођења. 

Инспекторат рада ступио је у контакт са Грађевинском инспекцијом Града Београда како би добили информације о издавању грађевинске дозволе односно информацију о контролама извођења радова.

У саопштењу за медије Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања апелује на грађане да пријаве рад на црно и све неправилности из области безбедности и здравља на раду како би сви запослени и послодавац били максимално заштићени.

Министарство подсећа да је покренуло пројекат "Реци НЕ раду на црно" и отворило бесплатну телефонску линију 0800/300 307 путем које се могу пријавити поред рада на црно и остале неправилности из области рада и безбедности и здравља на раду.

Инвеститор: Сарађиваћемо у истрази

Компанија "KMR Development" саопштила је да ће, као инвеститор, сарађивати са надлежним органима у истрази о смрти радника.

"Као инвеститори који послују у складу са свим законима и прописима земље у којој послујемо, анагажујемо подизвођаче на овом пројекту који запошљавају и ангажују раднике", наводи се у саопштењу.

"Уколико је дошло до повреде закона приликом запошљавања, сарађиваћемо са надлежним органима како би спровели истрагу и утврдили тачне чињенице", истиче "КMR Development".

Изражавајући жаљење због несреће на градилишту, компанија је упутила најискреније саучешће породици настрадалог радника.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво