Кампања против физичког кажњавања деце

Више од 72 одсто децe у Србији доживљава неки облик насиља као метод васпитања, а седам одсто трпи тешко физичко кажњавање, речено је данас, поводом почетка кампање о забрани физичког кажњавања деце у Србији.

Кампања "Ваше руке негују и штите, а не кажњавају - Подигнимо руку против физичког кажњавања деце", која се спроводи у циљу подизања свести о правима деце и промоцији позитивног родитељства, почеће у Србији емитовањем рекламног спота на електронским медијима.

Државна секретарка Министарства рада и социјалне политике Љиљана Лучић навела је резултате истраживања УНИЦЕФ-а које је у Србији спроведено на узорку од 2.700 деце узраста од две до 14 година и који показују да се 32 одсто деце психички кажњава, да 51 одсто трпи лакше физичко кажњавање, а седам одсто теже.

"Међу ромском популацијом 21 одсто деце трпи тешке физичке казне", рекла је Лучићева и додала да такво кажњавање понижава дете и често доводи до физичког повређивања.

Према њеним речима, физичким кажњавањем се појачава агресивност детета и одржава циклус насиља између родитеља и деце.

Лучићева је најавила и да ће идуће недеље Влада усвојити Националну стратегију за спречавање насиља над децом, као и да ресорно министарство спрема допуну породичног закона забраном физичког кажњавања.

Законом заштитити децу

Шеф Канцеларије Савета Европе Константин Јерокостопулос је навео да је 18 земаља чланица Савета до сад законом санкционисало физичко кажњавање деце, као и да су све чланице обавезне да то учине до 2009. године.

Према његовим речима, Србија је трећа земља у региону у којој се спроводи та кампања чији је циљ потпуно укидање физичког насиља. Јерокостопулос је навео пример Грчке у којој се физичко кажњавање деце третира као напад на одраслу особу.

Директор Канцеларије "Save the Children - Norway" Бјерн Хаген је изнео податке Генералне скупштине УН о узроцима физичког кажњавања деце који кажу да само 2,4 одсто деце у свету има једнака права као одрасли.

"У 106 земаља није забрањено физичко кажњавање деце у школама, у 145 земаља то није забрањено у институцијама које се баве децом, у 78 држава дозвољава се физичко кажњавање, а у 31 ударање деце", рекао је Хаген.

Нажалост, већина случајева насиља над најмлађима остаје неоткривена због страха деце да о томе говоре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се