Кад систем направи грешку, оштећени сами доказују да су живи

Велики број људи се бар једном у животу сусрео са неком врстом административног проблема, за чије су решавање потрошили много времена и новца. Они који су због туђе грешке у документима проглашени као мртви суочавају се са бројним проблемима, најпре оним да докажу да су живи.

Приликом покушаја да прибави документа за одлазак у пензију Бранислав Бојић из села Церове код Крупња сазнао је да је мртав. Уверење на коме пише да је покојник, добио је од војног одсека када је затражио потврду о одслуженом војном року.

"Ја сам фактички 25, 26 година мртав. Како да реагујем, како да вам кажем, мртав - а ја жив. Шта су они радили са мном, ја немам појма, да ли су ме заменили", каже Бранислав Бојић.

Због лекарске грешке направљене у Клиничком центру Војводине, Ђорђе Милошевић из Новог Сада добио је умрлицу. Његов поступак враћања међу живе, каже, траје већ три месеца, од момента када је покушао да региструје ауто.

"У регистрацији су рекли да не можете да региструјете ауто на мртвог човека, онда сам сазнао како мртав кад сам жив. Тешко доказивање, прво су тражили да морам нова документа да узмем, да морам све да платим", каже Ђорђе Милошевић.

Правници, кажу, да постоје два начина да оштећени докажу да си живи. У управном поступку пред локалном самоуправом или у ванпарничном пред судом.

"Они имају право да траже надокнаду од локалне самоуправе или лица која су проузроковала све то, то је такозвана накнада штете, нематеријалне штете, то је наношење психичког бола односно проблема који су имали различите природе у свакодневном животу", каже Слободан Милутиновић, адвокат .

У Министарству државне управе и локалне самоуправе кажу да матичари могу да погреше једино уколико су пре њих грешку направили лекари који су одређену особу прогласили мртвом, јер је потврда о смрти правни основ за поступање матичара. А док се грешке не исправе и правне процедуре не заврше, оштећинима остаје само да тврде: "Ја сам жив".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи