Казне и до два милиона ако лобирање почне без уговора

Предлог закона о лобирању овог месеца ушао је у скупштинску процедуру. Њиме се предвиђа новчана казна за правно лице у износу од 50.000 динара до два милиона динара ако поступак лобирања почне пре закључивања уговора о лобирању или ако писменим путем правно лице не обавести о променама Агенцију за борбу против корупције.

Иста новчана казна је предвиђена и ако правно лице Агенцији не достави извештај о раду најкасније до 31. јануара текуће за претходну годину или ако Агенцији не достави тражене податке.

Новчане казне од 30.000 до 150.000 динара предвиђене су за правно и физичко лице у случају кршења одредби овог закона, наводи се у Предлогу закона објављеном на скупштинском сајту.

Да би до лобирања дошло неопходно је да се закључи уговор о лобирању, чији су елементи детаљно прописани у предлогу закона.

Тај закон, чије је усвајање предвиђено Акционим планом за Поглавље 23 и представља једну од препорука ГРЕКА, биће први правни акт којим ће у Србији законски бити регулисано лобирање како би се заштитио јавни интерес.

У образложењу се наводи да се законским уређивањем лобирања у највећој мери штити јавни интерес будући да се повећава јавност рада органа државне управе, ојачава интегритет и одговорност лобираних лица која врше јавне функције. 

Наглашена је и транспарентност у процесу лобирања, а предлагањем овог закона предузимају се неопходни кораци ка успостављању нормативног оквира и капацитета за одлучну борбу против корупције.

Обавеза Србије да уреди питање лобирања проистиче и из међународних уговора које је држава потврдила.

Дефинише се ко може да буде лобиста

Према предлогу закона лобирање може да обавља физичко или правно лице, које има одобрење за обављање делатности лобирања које издаје Агенција за борбу против корупције, док наручилац лобирања може да буде физичко или правно лице у чијем интересу се врши лобирање.

Посебно се истиче да се лобирањем не сматрају разне информације и мишљења о законима и другим прописима објављени у средствима јавног информисања, као ни активности стручњака који јавно достављају предлоге и стручна мишљења органима власти ради иницирања, припреме, разматрања, усвајања и давања образложења предложених нормативних решења.

Лобирањем се, према предлогу, не сматрају ни грађанске иницијативе упућене органима власти на предложена решења закона, других прописа и општих аката, као ни активности функционера и запослених у органима власти ради иницирања, припреме, разматрања, усвајања и давања образложења предложених решења закона, других прописа и општих аката, ако се те активности обављају у складу са њиховим овлашћењима. 

У регистар лобиста физичких лица се, према закону, може уписати држављанин Србије који има високу стручну спрему и који није осуђиван за кривично дело које га чини недостојним за обављање лобирања и који је завршио обуку за лобисту.

Такође, лобирање може да обавља и страно физичко лице може да обавља лобирање у Србији ако је регистровано за обављање лобирања у држави чији је држављанин.

Када је реч о правним лицима, она се могу уписати у регистар ако има најмање једног запосленог лобисту, ако је уписано у регистар привредних субјеката, као и ако одговорно лице у привредном друштву, односно удружењу није осуђивано за кривично дело које га чини недостојним за обављање тог посла, наводи се у предлогу закона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво