Синдикални протест у Београду

Радници металске индустрије, којима су се придружили и бивши радници и акционари Робних кућа, протестовали су испред Владе захтевајући успешнију приватизацију.

Синдикалци су се окупили испред Владе Србије због тешког материјалног положаја тражећи да  буде продужена примена Закона о приватизацији до краја  2009. године.

Вишечасовни протест неколико синдиката завршен је након разговора њихових представника са председницом Скупштине Србије Славицом Ђукић Дејановић у републичком парламенту.

Председница АСНС Ранка Савић и председник Конфедерације слободних синдиката Ивица Цветановић изразили су задовољство разговором са председником парламента.

Савић је рекла да је "председница Скупштине Србије обећала да ће одмах обавестити парламент о нашим захтевима, а да ће поподне разговарати са премијером" као и да ће од премијера тражити да се састане са представницима синдиката.

Цветановић је рекао да синдикалци од Дејановићеве очекују "брз одговор", можда, већ током сутрашњег дана о активностима по свим њиховим захтевима. "Уколико, међутим, не буде и ђалога, синдикати ће наставити са својим активностима, заказати следеће протесте са значајно већим бројем учесника".

Они траже формирање посебног фонда за одбрану од финансијске кризе и посебну заштиту за социјално најугроженије категорије запослених и становништва.

Затражили су и  поништавање уговора о зарадама, омогућавање успешне приватизације, улазак представника синдиката у тендерске комисије, утврђивање социјалног програма за вишак запослених, програм за решавање питања металског комплекса, као и примену модела заједничких улагања са озбиљним стратешким партнерима.

Представници синдиката су истакли да је стање у металском комплексу изузетно тешко с обзиром да ИМТ, ИМР, ФАП, РТБ Бор и други још нису приватизовани и да је неизвесна судбина предузећа.

Основни синдикални захтев је да се рок за приватизацију продужи до краја наредне године како би се истовремено припремили програми за ревитализацију металског комплекса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи