Поштански пакети пуни изненађења, од питона до девиза

Недавно откривање бебе питона у поштанској пошиљци отворило је питање злоупотребе те поштанске услуге. Надлежни тврде да су трговци нелегалном робом на улицама и тезгама прешли на поштанске пакете и на овај начин тргују робом која је најчешће фалсификована. Зато предлажу обавезну идентификацију и примаоца и пошиљаоца пакета.

У пошиљци означеној као делови за бицикл, радници Поште пронашли су бебу питона. Пакет је из Јагодине путовао за Нови Сад, а нелегални транспорт открили су радници у новосадској пошти када су приметили да је пакет оштећен.

Овај случај бебе питона у поштанској пошиљци није први, а надлежни кажу да је слање недозовљених ствари у последње две године у порасту.

"Пре две године смо имали случај да је у поштанској пошиљци која је послата из Пирота у Инђију, пронађена жива змија. То нису јединствени случајеви. У пошиљкама су се налазили чак и делови оружја. Налазиле су се и опасне материје. Врло често се у пошиљкама налази новац и то девизни новац", рекла је Mарија Вученић, начелник Одељења за поштански саобраћај и надзор.

Садржај пошиљке се не проверава, а злоупотребе се тешко откривају.

"Уколико постоји сумња да је нешто од садржаја који није дозвољен за пренос, а декларисано је на документу да је нешто друго, комисијски се отвара и у складу са тим шта се пронађе у пошиљци обавештава се одговарајући орган", рекао је Горан Ђерић, директор функција услуга.

Како каже Марија Вученић, просто се виде неке адресе, које се понављају и то није само случај код јавног поштанског оператора, него и код других оператора.

"Неки пошиљаоци дају неке нелогичне адресе", истакла је Вученић.

До сада није постојала обавеза да пошиљалац и прималац дају на увид идентификациона документа. То ће, најављују у Министарству телекомуникација, ускоро променити. Ипак, та новина ни на који начин неће угрозити приватност грађана, нити њихово право на тајност писама.

"Најважнија новина односи се на члан 47, који уводи обавезу регистрацију сваког пошиљаоца који шаље било да је у питању вредносна било да је у питању лична пошиљка. И такође ће бити у обавези, како пошиљалац тако и прималац да се региструје", рекла је Тања Матић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација .

Према њеним речима, неопходне су биле овакве измене, пре свега да би се заштитила и безбедност грађана и спречила даља трговина нелегалном робом као и да би се испуниле међународне обавезе када је у питању борба против прања новца и финансирања тероризма.

У поштанским пакетима су проналажени и други недозвољени предмети, попут фалсификоване гардеробе, обуће, а надлжени кажу а је у последњих неколико година у пошиљкама откривена нелегална роба у вредности од више стотина милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи