Војни музеј у Београду слави 140 година

Свечаном изложбом "140 година Војног музеја" започела је прослава јубилеја Војног музеја у Београду, најстарије установе културе Министарствa одбране и Војске Србије, а увод у изложбу посвећен је династији Обреновић, која је основала Војни музеј, и династији Карађорђевић, која је отворила прву сталну поставку, саопштило је Министарство одбране.

Државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић каже да је Војни музеј одувек био препознат као важан сегмент у култури и сећању нације и да је имао улогу да преко својих поставки и изложби представи Војску и њену слободарску традицију у вековној борби за слободу и независност. 

"Богата историја овог културног симбола нашег града обавезује нас да са традицијом вредновања, бриге и очувања свега што Војни музеј представља наставимо и у будућности, како би он и даље био савремена музејска установа", рекао је Живковић. 

Начелник Војног музеја потпуковник Градимир Матић навео је да је изложба која је данас отворена, хронолошки структуирана по периодима, односно да збиркама и личностима илуструје развој Музеја. 

"Увод у изложбу посвећен је династији Обреновић, која је основала Војни музеј, и династији Карађорђевић, која је отворила прву сталну поставку", навео је Матић и додао да изложба кроз шест тематских целина приповеда о развоју оружја, начинима борбе, средњовековној Србији и Европи, српским устаницима, Кнежевини и Краљевини Србији, Краљевини Југославији, Другом светском рату и СФРЈ, као и о личностима које су обележиле поједине периоде. 

Матић је истакао да је изложба посвећена генерацијама музејских радника који су својим радом и резултатима допринели трајању Војног музеја, као и свима онима који су даровима и поклонима допринели да музејске збирке буду богате и разноврсне. 

Многи предмети који су се нашли на изложби "140 година Војног музеја" до сада су ретко излагани. 

Први пут, у част јубилеја, изложена су праисторијска копља, прстен из 10. века, руске грудне значке, козачке заставе, ношње из Босне, долма која је припадала учеснику херцеговачког устанка Арсенију Иванову Мискину, енглески орден св. Михаила и Ђорђа на ланцу, орденска звезда војводе Радомира Путника, униформа аустроугарског чиновника, као и део оргиналних фотографија. 

Изложба је резултат тимског рада којим је координирала музејски саветник Анђелија Радовић, а у који су били укључени сви чланови колектива Војног музеја. 

Војни музеј у Београду, смештен на бастиону Првог југоисточног фронта Београдске тврђаве, основан је Указом кнеза Милана Обреновића 22. августа 1878. године на предлог министра војног пуковника Саве Грујића.

Тог дана је, наиме, кнез Милан Обреновић објавио прокламацију о потписивању мира између Србије и Турске, односно државне независности Кнежевине Србије. То уједно и сведочи колики је значај придаван оснивању институција културе у тек ослобођеној земљи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво