Најављују се нове мере које ће регулисати питање абортуса

У прошлој години, према званичним подацима, извршено је више од 16.000 прекида трудноћа, а надлежни кажу да их је било десет пута више, који нису пријављени. Прошле недеље је у Општој болници у Ужицу ухапшен гинеколог због сумње да је пацијенткињи у 17. недељи прекинуо трудноћу и заузврат од ње примио 570 евра. Надлежни најављују нове мере које ће регулисати питање абортуса.

На сваку рођену бебу, долазе три побачаја. Разлози за прекид трудноће су различити, а исход у неким случајевима може бити кобан.

"Током интервенције може доћи и до неких ненаданих, изненадних, великих крварења. Може доћи и до повреде саме материце. Те повреде могу бити безазлене, али могу бити и такве да изискују хитну хируршку интервенцију и некада доводе до губитка читаве материце. То је трагично за младе девојке које нису оствариле своје потомство", каже гинеколог др Александар Стефановић.

Званичне статистике о броју абортуса нема, јер приватне установе немају обавезу да пријављују ту интервенцију држави, а управо се код њих уради највише тих интервенција. То ће се, тврде надлежни, ускоро променити. Прекиди трудноћа ће убудуће моћи да се обављају по законској процедури, само у овлашћеним институцијама.

"Један од начина да се овај проблем решава је и ваљан закон, који је усаглашен са материјом у земљама ЕУ и који ће узети у обзир пре свега то право жене да одлучи да евентуално прекине трудноћу, то право јој нико никада не сме оспорити, да буде уједно искоришћено и за њену даљу едукацију", каже министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Поручује да је прекид трудноће психолошка и физичка траума и да је потребно да жене схвате колико је то евентуално у вези са секундарним стерилитетом и колико је важно да услови у којима се одвија прекид трудноће буду у стручном и безбедносном интересу жене.  

Поред законске регулативе, најављују се и едукације о репродуктивном здрављу, а циљна група, кажу стручњаци, треба да буду старији основци.

"Треба да се едукују пубертетлије и адолесценти о употреби контрацепције јер не знају довољно о томе и мислим да највише абортуса има управо међу младом популацијом", истиче психолог Љиљана Филиповић. 

Подаци потврђују да се на абортус лакше одлучују жене које су већ рађале, а последице могу бити подједнако тешке и за оне које су рађале и за оне које нису.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи