Српска координација: Прекините праксу некажњавања злочина

Српска координација удружења породица несталлих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије позвала је међународне мисије и, како наводи, тзв. Специјални суд за злочине ОВК да прекину праксу некажњавања злочина над Србима.

Српска кординација је тај позив упутила поводом 20 година од нестанка новинара Ђура Славуја и Ранка Перанића, које су, како се наводи, киднаповали припадници терористиче тзв. Ослободилачке војске Косова, док су били на задатку.

У саопштењу које је потписао председник Српске координације Душко Челић, стоји да су новинари киднаповани на путу Велика Хоча - Зочиште, када су кренули ка манастиру Свети Врачи, да ураде прилог о повратку отетих монаха у тај манастир. 

Судбина несталих новинара до данас није решена, а тужилац Еулекса је обуставио истрагу због, како је наведено, недостатка доказа.

"Нема података да је у вези ових злочина ико саслушаван, чак ни по командној одговорности, иако су имена 'командно одговорних' припадника тзв. Ослободилачке војске Косова у зони отмице - јавна тајна", наводи се у саопштењу и додаје да Српска координација са огорчењем констатује да у крвавом пиру злочиначке тзв. Ослободилачке војске Косова, нису били поштеђени ни посленици јавне речи, уколико су били Срби или неалбанци.

О томе, поред отмице Ђура Славуја и Ранка Перанића, наводи се сведоче и отмице и убиства Љубомира Кнежевића, новинара ''Јединства'', Александра Симовића, новинара и преводиоца, Марјана Мелонашија, новинара српске редакције Радио Косова, Момира Стокуће, фото-репортера сарадника ''Политике''... 

"Нико за злочине почињене над српским новинарима на Косову и Метохији, није одговарао, нити је против било кога подигнута оптужница", наводи се у саопштењу.

Српска координација позива међународне мисије на Косову и Метохији и тзв. Специјални суд за ратне злочине које су починили припадници тзв. Ослободилачке војске Косова, да прекину са праксом некажњавања злочина почињених над Србима на Косову и Метохји.

Истовремено Српска координација је апеловала на власт Србије, да учини све да питање одговорности за овај и бројне друге ратне злочине почињене над Србима на Косову и Метохији, интернационализује и учини сваки потребан корак, како би пракса некажњавања злочина над Србима, на срамоту цивилизованог света и друштва на Косову и Метохији, престала.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво