Пријем два ремонтована "мига 29"

На аеродрому у Батајници обављен свечани пријем два ремонтована "мигa 29", које је Србија набавила од Русије. Изведен је и пробни лет "мигова" који су протеклих месеци модернизовани и у потпуности припремљени за оперативну употребу. Снага наше војске некад и сад – небо и земља, поручио председник Александар Вучић којег је дочекала почасна чета Војске Србије.

Два "мига 29", која су ремонтована у Србији, од данас су у саставу Ратног ваздухопловства Србије.

Свечаном пријему "мигова" (један једносед и један двосед) присуствовали су и министар одбране Александар Вулин и представници Војске Србије, као и амбасадор Русије Александар Чепурин.

У октобру прошле године шест "мигова" je у деловима допремљено у Србију.

Авиони су представљени 20. октобра на паради поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату. Тада је најављено да ће бити ремонтовани са још четири "мига 29" која су купљена 1987. године.

Ремонт и модернизација свих десет "мигова 29" кошта 185 милиона евра.

После приземљења два мига "четири плус" генерације, председник Александар Вучић се обратио јавности и позвао младе људе да се школују у војним школама и на војним институтима, где ће, како каже, имати бољу будућност и боље услове за живот.

Вучић је, говорећи о наоружању Војске Србије и борбеној готовости наше земље, рекао да стање данас у односу на претходни период није за поређење, и да је та разлика огромна.

"То је сада небо и земља", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да смо ове авионе добили од Русије, а да су њихов ремонт и надградња плаћени и урађени у Србији.

Обишао је, каже, на батајничком аеродрому још шест "мигова" на којима раде руски и српски стручњаци – значи, казао је, укупно осам који ће први пут летети на паради почетком новембра у Београду.

"Осморица српских пилота ће летети у српским 'миговима 29'. Имамо ми и 'мигове 21', али то није за поређење", рекао је Вучић.

"Миговима" имена по јунацима из периода НАТО агресије

Председник је предложио да ове летелице и још шест, колико је тренутно на ремонту, добију назив по именима јунака из периода НАТО агресије. 

"Мој је предлог, а надам се да ће Војска Србије то прихватити, да ови авиони добију назив по именима јунака из периода НАТО агресије, а то су Величковић, Ђурић, Радосављевић, Павловић... Сви они људи који су дали своје животе", рекао је Вучић.

"Данас су овде пуковници Крњајић и Јокић, који знају у шта улазе, у коју машину и шта бране, шта штите и шта чувају... чувају грађане Србије, чувају нашу земљу", рекао је Вучић.

Додао је да је захвалан начелнику Генералштаба Љубиши Диковићу, јер, како је рекао, имали смо један "миг 29", а данас имамо три у ресурсу, за 10-12 дана имаћемо шест, за најмање два месеца имаћемо девет, а најмање осам ће их летети почетком новембра на великом митингу који ће бити организован овде у Београду.

"Тиме показујемо колико је Србија ојачала, напредовала, колико је снажна. А у року од 12 до 14 месеци, платили смо и добићемо седам хеликоптера Ми-34 и Ми-35, то су најбољи борбени хеликоптери... То је једна фасцинантна машина која ради огроман посао, а узимамо још три типа Ми-17, тзв. 'ђавоље кочије'. И долази нам девет А-145, а то је нешто сасвим друго. Нашој војсци је сада потпуно промењена крвна слика", истакао је Вучић.

Уз захвалност руском председнику Путину за, како је рекао, развој српских оружаних снага, али и Сергеју Шојгуу, руским војницима и стручњацима, који заједно раде на борбеној готовости наше војске са нашим стручњацима, Вучић је казао да пре четири-пет година нисмо веровали и нисмо сањали да ће се наша економија тако опоравити и да ћемо данас имати такву снагу.

"Знам да људи када се говори о економији окрећу главу, али да није било тако, данас не бисмо успели", казао је председник.

Истичући да наша војска данас и пре нису за поређење, да је то, како каже, небо и земља, Вучић је навео да је проблем недостатак младих генерација.

"Имамо дивне људе, дивне момке, али нам недостају младе генерације. Имаћемо новца, али нам недостају људи, зато ћемо их подстицати већим примањама, која ће кренути већ крајем ове године, имаћемо изградњу станова за официре, подофицире и војнике, али ћемо морати да радимо на побољшању школског система и на привлачењу младих људи", казао је председник.

Вучић је позвао младе момке и младе људе да се школују у војним школама и војним установама, где их чека боља будућност.

"Наша војска ће бити моћна и снажна крила Србије данас и моћи ће много јаче, озбиљније и снажније да чува нашу земљу него што је то раније био случај.

Поносан сам на вас, драги војници, желим вам много успеха и много летова, у чувању нашег неба. Надам се да нећемо имати непријатеља, али и ако га будемо имали, надам се да ћете успети да им се одупрете", рекао је Вучић.

Српски пилоти први пут су управљали ремонтованим "миговима" из Русије. Једним авионом управљао је пуковник Александар Пипоски, а у другом су били мајор Зоран Јокић и пуковник Бране Крњајић. 

Пипоски је, говорећи о утисцима са пробног лета, рекао да су грађани могли путем медија да виде први лет тих авиона у ратном ваздухопловству Србије. Ти авиони су, како је рекао, у овој фази доведени на ниво наших "мигова" које имамо у војном ваздухопловству.

"Авиони су прошли наше критеријуме и задовољавају одређене стандарде да уђу у оперативну употребу и већ сутра ће ти авиони бити у редовном летењу, како за обуку пилота, тако и за дежурство у систему ПВО на задатку контроле и заштите ваздушног простора", рекао је Пипоски.

Каже да су авиони веома "меки" за управљање, као и да је на њима извршен тзв. лаки ремонт.

"Види се да су изузетно управљиви", додао је он.

Истиче да то нису потпуно нови авиони, али да сада скоро као да јесу, с обзиром на то шта је све на њима урађено, али и да су и наша четири авиона тренутно у фази ремонта, који ће бити завршен у наредна два месеца.

Крњајић, који је управљао "мигом 29" двоседом, каже да се ти авиони не разликују од наших "мигова"

"Авион је потпуно исправан, управљив и прегледан. Нова електронска опрема ради беспрекорно, немамо никаквих примедби. Унапредили смо неке наше способности и већ од сутра крећемо са летачком обуком млађих пилота", рекао је он.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара