"Бајрам права прилика да започнемо живот у заједништву"

Поводом исламског празника Курбан-бајрама који почиње сутра, реису-л-улема Исламске заједнице Србије (ИЗС) Сеад Насуфовић поручио је да је Бајрам права прилика да човек прекине самоћу и започне прави живот - живот у заједништву.

Насуфовић је у бајрамској посланици навео да је човек данас, више него икада раније, изложен сталном притиску да одустане од сусрета са човеком, те да се данас спас тражи у самоћи.

Истиче да у историји ислама није записано да је икада ико сам клањао Бајрам намаз нити да је икада ико сам извршио обреде хаџа.

"За сусрет и пријатељство је потребна исправна одлука и жртва, за растанак и непријатељство довољна је само погрешна одлука, а непотребне жртве долазе саме по себи. Данас су све хаџије света на једном месту, у истој одећи ихрамима, са истом одлуком и са истом жртвом. Хаџ нас учи лепоти заједништва, лепоти сусрета и једнакости", поручио је Насуфовић.

Како је рекао, ријасте Исламске заједнице Србије ове године је организовао одлазак на хаџ за 415 верника, а у организацији других заједница са подручја Србије хаџ ће обавити више од 230 верника.

Насуфовић је навео да су главне активности исламских верника у данима Бајрама свечано клањање Бајрам рамаза првог јутра и клање курбана (жртве).

Када је реч о донирању курбана током Бајрама, он је рекао да је данас последњи дан да верници приложе новац за куповину курбанског меса. 

"Циљ је да сваки верник без озбира на материјалне могућности може да купи курбанско месо. У традицији ислама курбанско месо се не дели само муслиманима већ свима без разлике и зато га поклањамо свим јавним установама у којима постоје кухиње", рекао је Насуфовић.

Курбан-бајрам или Хаџи-бајрам је празник приношења жртве који се слави четири дана, а почиње два месеца и 10 дана након Рамазана.

Честита се реченицом "Бајрам шериф мубарек олсун" што у преводу значи "нека буде честит и благословен Бајрам".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво