"Огромно интересовање незапослених за бесплатне информатичке обуке"

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић каже за РТС да се на конкурс за бесплатне информатичке обуке пријавило више од 7.000 људи и да ће ове недеље бити објављени резултати прве фазе тестирања.

Зоран Мартиновић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да се на конкурс за бесплатне информатичке обуке пријавило 7.859 кандидата, што је највеће интересовање незапослених за неку обуку коју спроводи НСЗ.

"Ми радимо само са незапосленим особама и ове недеље треба да објавимо резултате прве фазе тестирања - психолошких и познавања језика. Биће спроведена и друга фаза која се односи на познавање информатичких техника", објашњава Мартиновић.

Додаје да би са обуком требало да се крене у септембру.

"Мислим да ће рок бити испоштован, а ове недеље би требало да буду изабрани извођачи обука. Уколико не буде изненађења, започећемо све у септембру", каже Зоран Мартиновић.

Истиче да ће се са оваквим обукама наставити и наредне године.

"Проверићемо квалитет пријављених, да видимо њихове вештине. Тржиште захтева ове профиле и наставићемо са обукама", напомиње Мартиновић.

Каже да послодавци, први пут ове године, имају могућност да запослене преквалификују за неку другу област.

"Интересовање за ову врсту обуке није велико, да ли што послодавци нису упознати са овом могућношћу обуке или просто добро погађају профиле које запошљавају", каже Мартиновић.

Додаје да су важне и остале обуке за тржиште рада - за завариваче, књиговође, куваре, конобаре, неговатеље, раднике физичко-техничког обезбеђења.

"Најлакше је обучавати оне који имају формално образовање у одређеној области, а сложеније су обуке када се прелази из једне области рада у другу. Постоје квалитетне обуке и за нека једноставнија занимања", објашњава Мартиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи