Нови еколошки изум на депонији обреновачке термоeлектране

На депонији обреновачке термолектане "Никола Тесла - Б" монтиран је нови систем траспорта и истакања пепела директно у језеро. Захваљујући решењу наших стручњака, развејавање пепела са депоније сведено је на минималне количине.

Површина језера захвата 70 посто депоније. Нови понтон за истакање пепела и шљаке, коју производи ТЕНТ -Б, досеже до средине језера, где је екипа РТС-а стигла катамараном и чамцем за двадесетак минута. Пепео, који се траспортује тим цевоводом, истаче се на три места, а потом таложи у језеру.

"Нови пројект је важан из разлога што до сада нисмо имали могућност да равномерно запуњавамо депонију. Све до сада што је рађено, рађено је са стране насипа а сада запуњавамо дпонију из смог језера. Ово решење доприноси бољој одбрани од ветра", рекао је Милан Милодановић, инжењер технологије на Депонији пепела ТЕНТ - Б. 

Нови систем депоновања пепела испуњава еклоше стандраде јер спречава развејавање пепла. А инспекцијски надзор је сталан.

Горан Ђотуновић, пословођа у Депонији пепела каже да је депонија највећа у Европи и најуређенија на Балкану.

Како каже, доказ томе је да у последњих пет година нису имали ни једну пријаву грађана за развејавање пепела.

У језеру дубоком 10 метара до сада су се наталожила два метра пепела. Цеви понтона се померају лево и десно што омогућава равномерно таложење.

Милодановић каже да је сам пројект урадио Рударски институт из Београда. "Ми смо по њиховим упутствима израдили понтонски цевовод у дужини од 550 метара. Нови пројекат је производ домаће памети", истакао је Милодановић.

Нова технологија одлагања пепела овде на депонији монтиран је пре два месеца и у овој експерименталној фази показала се као идеално решење у летњим условима. Свој рад треба да потврди и у зимском периоду. Стручњаци Рударског иститута не очекују проблеме ни ако језеро заледи.

На депонији ради 30 људи. Неки не крију да се по овим врућинама и окупају у језеру кажу, пепео је добар за косу. Иначе, депонија се простире на 800 хектара, две касете су активне, а 200 хектара треће касете је зелена оаза, окружена тополама јер пепео у њу није истакан.

"Она је сада нека врста станишта за пртичији и животињски свет. Присутно је доста врста птица и дивљачи упоште, имају пространство, слободу и храну", рекао је Ђотуновић.

У ЕПС-у планирају да исти пројекат одлагања пепела ураде и на депонији костолачких термоелектрана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво