Крстић: Јавни сервиси обавезни да штите основне вредности

Маркетиншки стручњак Небојша Крстић образложио је разлоге за оставку коју је дао на место члана Управног одбора РТС-а због, како каже, афирмативног извештавања о паравојном кампу на Златибору, чијим је одржавањем, између осталог, "прекршен сијасет закона, укључујући и повељу УН о правима детета". Крстић сматра и да је нанета штета имиџу Србији, јер су медији у региону данима причали о "милитаризацији и фашизацији" наше земље. 

"Тај је извештај био афирмативан по тај камп. У њему је, истина, било елемената запитаности да ли је то баш корисно за децу, али је већином садржаја у прилогу закључено да разлога за бригу нема, да се деца лепо друже и на свежем су ваздуху", рекао је Крстић за Танјуг коментаришући разлоге оставке у УО РТС, коју је објавио на Твитеру.

Оцењујући да паравојни камп не сме да се претвори у причу треба ли деца да се уче оријентацији у природи, Крстић је упозорио да је то "спин који је требало да забашури чињеницу да неко покушава да легитимизује стварање приватних, страначких паравојних кампова, који злоупотребљавају децу за ко зна какве своје мрачне политичке циљеве". 

Крстић је упозорио да се на тај начин прикрива чињеница да се тиме крши сијасет закона, од Устава Србије, до Повеље УН о правима детета.

Додао је да не би требало ни да помиње јако лош утицај целе те приче на имиџ Србије. 

"Свих ових дана на хрватским и неким другим комшијским медијима ишла је прича о кампу уз коментаре о 'милитаризаци', 'фашизацији' Србије која, то тврде злонамерни, показујући дечији камп као доказ, формира некакав свој 'православни Исис'", навео је Крстић.

Сада већ бивши члан УО РТС-а наводи да су све то врло опасне ствари које је држава, то јест актуелна власт, на време препознала и на примерен начин реаговала.

Упитан да прокоментарише то што је навео на Твитеру да УО РТС нема надлежности, нити утицаја на програмски садржај, односно да људи који управљају Јавним сервисом, немају никакве ингеренције, када је реч о уређивачкој политици која, начелно, не може бити потпуно одвојена од пословне и финансијске политике куће, Крстић је навео да УО РТС се бави законитошћу рада ЈМС РТС. 

"И ту се завршава његова надлежност", рекао је Крстић и додао да "необавештени мисле да Управни одбор РТС уређује емисије, а то не само да није тако, већ УО уопште и не сме да се меша у садржај програма".

Према његовим речима, о садржају одлучују уредници. 

"У том смислу моја критика поменутог прилога из Дневника РТС није у складу за правилником о раду. А пошто ја као грађанин имам потребу да наглас критикујем оно што сматрам лошим, нисам успео да расчивијам парадоксалан однос између моје одговорности за лош прилог уз истовремену немогућност да на садржај прилога утичем. Зато сам дао оставку", навео је Крстић који је био саветник бившег председника Србије Бориса Тадића.

Упитан да ли јавни сервиси имају право или обавезу на вредносни став, Крстић је рекао да сматра да сви медији, а поготово јавни сервис, имају не право, већ управо обавезу да штите јавни интерес и основне вредности и постулате цивилизованог и демократског друштва. 

"РТС, дакле, мора бити стуб нормалности српског друштва", казао је Крстић.

Упитан да ли се у српским медијима бркају или поистовећују појмови неутралног и објективног, оцењује да се то често дешава, чак и да медији та два појма поистовећују.

"Ако постоји ситуација да два човека шутирају једног који лежи, а ако ви дате вест: Потукла се тројица на улици, ви нисте неутрални, већ сте стали на страну оног који врши насиље. Ако направите емисију на јавном сервису о вакцинацији деце, и доведете заговорнике супротних мишљења и препустите им емисију, ви нисте неутрални, већ сте гледаоце довели у опасност да их онај ко је причљивији и шармантнији убеди да не вакцинишу децу и тиме сте угрозили животе хиљадама деце у Србији. Дакле, ви нисте 'објективни', већ сте суучесник у веома неодговорној активности", рекао је Крстић. 

Крстић је упозорио да не сме да се деси да нека странка или неки плаћеници из иностранства, дођу у Србију, праве паравојне кампове, а да се, како каже, на РТС-у тим поводом прича о томе како је здраво да деца буду на свежем планинском ваздуху. 

Танјуг овим поводом очекује и коментар за који се обратио главном уреднику јавног сервиса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво