Светски дан хеликоптера обележен спектаклом у Добановцима

Поводом Светског дана хеликоптера, на хелиодрому у Добановцима уприличен је хеликоптерски спектакл, у оквиру којег су посетиоци могли да уживају у промотивним летовима.

Посетиоцима манифестације такође је представљена широка примена хеликоптера у спасилачким мисијама, гашењу пожара из ваздуха, путничком и медицинском транспорту, као и у бројним другим мисијама и областима.

У организацији "Балкан Хеликоптерс", другу годину заредом, презентована је трка беспилотних летелица.

Након тога су припадници Горске службе спасавања, како је објаснио Немања Милић из Горске службе, приказали показну вежбу - на који начин спасилачке мисије могу да се изводе у сарадњи са хеликоптерским транспортом.

Пилот Горан Крнета извео је слободни лет хеликоптером, уз акробације, а обраћајући се присутнима рекао је да је задивљен бројем посетилаца, да му то говори о великом интересовању за овај догађај.

Посебно се захвалио на присуству припадницима ратног ваздухопловства Војске Србије, као и припадницима хеликоптерске јединице МУП-а Србије.

Истакао је задовољство што види значајне људе из авио-индустрије, што говори о томе, каже, да хеликоптери постају врло значајан сегмент ваздухопловне индустрије у Србији.

Током манифестације, посетици су имали прилику да испробају команде хеликоптера на симулатору, да се фотографишу у пилотској јакни, те са осталим пилотским реквизитима, као и да виде и сликају се у олдтајмерима.

Такође, одржане су и радионице у оквиру којих су посетиоци могли да науче како се пакује падобран, поправља хеликоптер и упознају се са функционисањем система светлосног обележавања хелиодрома.

Директор "Балкан Хеликоптерс" Сара Крнета новинарима је рекла да су сви посетиоци могли да се упознају са хеликоптером, као и да упознају команде хеликоптера "робинсон 44" и "робинсон 46".

"У посету нам је дошао и полицијски хеликоптер ‘бел 206'. Сви су различитих намена, а највећу имају у комерцијалном летењу", објаснила је Крнета.

Задовољна је, каже, великом заинтересованошћу за манифестацију, посебно што је највише посећују људи са малом децом, младенци, а да су за њихове услуге заинтересовани и приликом просидби, прослави рођендана, као и "адреналински зависници".

Представница Туристичке организације Србије Олгица Миљковић сматра да догађаји овог типа помажу у промоцији туризма у Србији и додаје да су са "Балканс хеликоптерсом" већ две туристичке кампање организовали.

Прошле године је то била кампања "Види Србију - савршен одмор ти је надохват руке", казала је Миљковићева, а ове године је организована кампања "Види Србију - које моменте ћеш памтити овог лета лета".

Најавила је да ће се туристичка организација Србије потрудити да помогне компанији "Балкан хеликоптерс" да добије још једно полетелиште код Ушћа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво