Обука наставника за дигиталне уџбенике

У циљу дигиталног описмењавања још од школске клупе, пред ученицима првог и петог разреда основне школе од 1. септембра осим другачијег програма, први пут, биће и дигитални уџбеници. У оквиру пројекта "Дигиталне учионице" биће доступни ђацима у две хиљаде учионица. Данас је у Београду почела обука за наставнике и менторе.

Међу будућим дигиталним наставницима су они којима мултимедијални садржаји нису страни. На старту пројекта изабрано је њих 70 који ће своја знања преносити и другим колегама. У ери паметних уређаја и сталног развоја ИТ сектора, дигиталне учионице су кажу логичан корак.

"Деца уче истражујући ми смо у 21 веку када су доступни мобилни и кад је систем учења другачији, они уче и путем погрешке, видео игрице, а ефекти се одмах виде", каже Ивица Жупањац, учитељ у ОШ "Милан Ивановић" из Ушћа.

Учитељица у ОШ "Александар Први" у Београду Јасмина Стојковић каже када тако уче они то дуже памте, често се сећају ситуација конкретно са часа.

"Чак сам радила и тимски с колегиницама из других градова, повезивање одређених часова", истиче она.

Завод за унапређење образовања и васпитања прегледао је дигиталне уџбенике, упоредио их са штампаним издањима на основу чега су дате сугестије да се уклоне непримерени линкови тамо где их је било, или материјалне и грешке у писању. Дигитални уџбеници неће бити једини материјали из којих ће деца учити.

"Дете ће добити исти план и програм само ће то учити на интерактиван начин па ће моћи пре до једног функционалног знања у односу на један штампани уџбеник", каже Златко Грушановић, директор Завода за унапређење образовања и васпитања.

Након сваке од фаза радиће се процена, па ће се и мењати све што је могуће унапредити. Пројекат је намењен првом и петом разреду с обзиром на то да деца у тим разредима и уче по новом реформисаном програму.

"Коначно можемо да говоримо о надоградњи и начину учења, креирај свој пут учења тако што ћеш сам претражити проблем и наћи решење и да полако затворимо онај део када је било важно репродуковати, учити напамет и одговарати на стриктно задата питања", каже помоћница министра просвете Весна Недељковић .

У сарадњи са Министарством просвете и Заводом за унапређење образовања, пројекат је настао на иницијативу кабинета премијерке која је пре неколико месеци, у основној школи "Дринка Павловић" представила први српски е-уџбеник. После две године пилот пројекта планирано је да такви уџбеници постану део школског програма.

"Циљ пројекта да се дигитализује настава" 

Ивона Симић, саветница премијерке за људске ресурсе, каже да је циљ пројекта да се дигитализује настава, уведу дигитални материјали и ојачају компетенције наставника да могу да прате савремене трендове. 

Симићева је била један од предавача на данашњем семинару, а истиче да је циљ овог пилот пројекта да се градиво пренесе ученицима на њима примерен начин, те да деца уче користећи дигиталне садржаје.

"Они лакше прате дигиталне садржаје, воле кратку и брзу информацију и доживљавају то као да уче кроз игру", истиче Симићева за Танјуг.

Једна од полазница, Сања Делић, дефектолог из основне школе "Миодраг Матић" која се бави дигиталном инклузијом, задовољна је обуком, за коју каже да је занимљива и да продубљује менторске способности наставника.

"Деца су заинтересована за телефоне, компјутере, игрице, а дигитални уџбеници то негде и јесу и то је суштина је да им приближимо знање на начин који је њима најприхватљивији, а то је да уче кроз игру", рекла је Делићева Танјугу. 

Влада Србије је за увођење дигиталних уџбеника определила 70 милиона евра.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво