Уклањају се климе са зграде начелства у Пожаревцу

После више од две деценије, градска управа Пожаревца скинуће клима уређаје који су ружили фасаду зграде начелства старе око 130 година. То је почетак прве комплетне реконструкције овог споменика културе од великог значаја.

Када си запослен у градској управи или некој другој институцији која је смештена у споменик културе, попут зграде начелства у Пожаревцу, онда је одузимање даљинског за климу и хлађење на смену, мали допринос очувању овог културног добра.

Због преоптерећења електромреже, дошло је до испадања одређених осигурача и морале су климе да раде наизменично пар непар на сат времена", кажу радници.

Тако је било до пре две године. Сада су електричне инсталације обновљене. До краја године, са велелепне фасаде централног брода биће скинути клима уређаји и постављен централни расхладни систем.

"Ово је прва фаза, вредност радова је 29 милиона динара. Расписана је јавна набавка. Након тога биће и друга фаза и комплетираћемо. Цео објекат ће имати централну климу", каже Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца.

Уклањање клима уређаја је део реконструкције фасаде зграде начелства која је саграђена крајем деветнаестог века.

"За то је било потребно пронаћи ваљане мајсторе који знају да раде послове. Да одаберемо праве материјале, праве боје. Што се тиче квалитета, што се тиче финалног естетског изгледа самог објекта", каже Дејан Радовановић из Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево.

Ово је прва комплетна реконструкција Зграде начелства у Пожаревцу. Пошто су је до сада само крпили како је коме засметало, ови радови требало би да зацеле све те ране и поврате јој стари сјај.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи