Ружић: Рано за рачунице, коефицијенти за плате крајем септембра

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић каже да коефицијенти по којима ће се убудуће обрачунавати плате запослених у јавном сектору биће познати тек крајем септембра. Све рачунице, које су се појавиле у међувремену у медијима, само су спекулације, поручује Ружић.

Нови платни разреди требало би да буду уведени од 1. јануара 2019, а министар објашњава да ће висина плата у јавним службама зависити од шест критеријума – сложености посла, компетентности, одговорности, аутономије у послу, комуникације и услова рада.

Када је реч о распону платних група, Ружић за Танјуг каже да је утврђено 13 платних група: у групи од један до четири основна и средњошколска спрема, пет и шест – виша, од седам до 11 висока школска спрема, а од 11 до 13 – руководећи послови који захтевају доношење стратешких одлука, одговорност за обављање делатности, доношење финансијских одлука и управљање великим системима.

Распон коефицијената за обрачун плата биће од 1,11 до 8,35.

Поједини медији су већ извели неке рачунице, према којима би, на пример, лекари специјалисти имали 15 одсто веће плате око 91. 000 динара, медицинске сестре уместо 35. 000 имале би 39. 000 динара...

Ружић, међутим, указује да су, до утврђивања вредности коефицијената, такве рачунице само спекулације.

Упитан да ли ће бити и случајева да се платним разредима некоме и смањи плата, министар каже да Закон о систему плата запослених у јавном сектору, као и већ усвојени посебни закони којима се уређују плате у појединачним деловима јавног сектора садрже одредбе којима се штити материјални положај запослених.

Објашњава да је предвиђено задржавање нивоа затечене плате, уколико би плата по новом систему изузетно била нижа од затечене, што се, истиче, иначе не очекује.

"Задржавамо затечене плате, док их запослени са нижим платама не сустигну", додаје министар Ружић.

Ружић посебно истиче да повећање плата које се најављује у последње време није ни у каквој вези са реформом система плата, већ са одличним резултатима фискалне консолидације и рационалним управљањем јавним финансијама.

"О платама лекара и наставика до краја године"

Наводи да се у овом тренутку не може говорити о процентима за повећање плата лекара, наставника и осталих запослених у јавним службама, те да ће конкретније информације бити познате до краја ове године када се буду сагледали сви финансијски ефекти преласка на нов систем плата у јавном сектору.

"О процентуалном повећању плате разговараће се у оквиру Министарства финансија, односно у Влади, као и у оквиру наредне посете представника ММФ-а. У сваком случају, повећање плата неће угрозити до сада остварене резултате у консолидацији буџета Србије и свакако ће бити у оквиру расположиве масе средстава за ове намене", каже Ружић.

На питање када ће се уредити плате функционера, које су, такође, у медијима већ "срачунате", Ружић је рекао да оне нису приоритет у реформи система плата у овом моменту.

"Будући да сада уређујемо систем за највећи део јавних службеника, око 470. 000 људи, као и да говоримо о људима који се свакодневно старају о нашем здрављу, образовању и да је у фокусу владе ниво њихових плата, примања функционера остављамо за крај реформе, вероватно за краја идуће године", наводи Ружић.

На питање да ли се реформа односи и на јавна предузећа, Ружић је рекао да она нису обухваћена дефиницијом јавног сектора из Закона о систему плата запослених у јавном сектору, па се самим тим не утврђује јединствен систем коефицијената за јавна предузећа.

"Јавна предузећа послују по тржишним, односно корпоративним условима и остварују своје приходе на тржишту, те из тих разлога нису обухваћена реформом система плата у јавном сектору", рекао је Ружић.

"Иста плата за једнак посао" 

Министар истиче да ће увођење платних разреда, које би требало да уследи до краја године, свакако омогућити да се коначно приведе крају реформа плата у јавном сектору, с циљем - иста плата за једнак посао.

Реформом се, каже, стварају услови за успостављање уједначеног и финансијски одрживог система финансирања плата у целом јавном сектору.

Каталогом радних места пописани су сви послови у јавним службама и са преко 2.000 груписани на око 870 радних места.

Регистар, објашњава министар, даје типичан опис послова који се на њему обављају, као и захтева за обављање послова и задатака на одговарајућем радном месту, попут нивоа образовања, знања, радног искуства, посебни услови рада, а установама се оставља да их детаљније уреде, у складу са потребама и организацијом рада.

"Министарство државне управе и локалне самоуправе наставља са координацијом послова на изради других, посебних, каталога, а у овом моменту се спроводе јавне консултације за доношење каталога за намештеничка радна места у државним органима, аутономној покрајини и јединици локалне смаоуправе, који ће бити део општег Каталога којим се утврђују радна места подршке, односно помоћно-техничких послова", закључио је Ружић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи