Аеродром "Никола Тесла" добија нови контролни торањ

До краја године почиње изградња новог контролног торња на аеродрому "Никола Тесла", а план је да буде завршен средином 2020. године, кажу у СМАТСА, која је ове године кренула у свеобухватну модернизацију опреме и софтвера. 

Постојећи торањ на београдском аеродрому изграђен је пре више од пола века, када је годишње саобраћало 300 авиона, колико се данас забележи за само један сат. 

Директор СМАТСА Предраг Јовановић истиче да ће нови торањ, висок 75 метара, обезбедити много боље услове за рад контролорима летења и техници. 

Биће то, каже Јовановић, савршенство у архитектонском и функционалном смислу, а будући да ће бити "паметна" зграда донеће и знатну уштеду енергије. 

"То ће бити импозантан објекат и мислим да ће постати ново обележје не само аеродрома 'Никола Тесла', него и Београда уопште", каже Јовановић за Танјуг.

Додаје да се, поред тога, граде и алтернативни центар контроле летења и контролни торањ у Нишу.

СМАТСА је ове године кренула у врло захтевну, свеобухватну модернизацију, у коју ће бити уложено 126 милиона евра, те ће у наредне четири године бити обновљени практично сви битни системи, како опрема, тако и софтвер. 

"У ту сврху потписана су два кредита са Европском банком за обнову и развој и са Европском инвестиционом банком под изузетно повољним условима. Кредит Европске инвестиционе банке се сматра за најбољи икада који је у Србији добијен. Ради се укупно о 126 милиона улагања у наредних неколико година", прецизирао је Јовановић. 

У потпуности ће, каже, бити замењена готово сва земаљска радио-навигациона средства, како у Србији, тако и у Црној Гори. 

Побољшаће се, додаје, радарско покривање у југоисточном делу Србије и у југозападном делу простора у надлежности СМАТСА, а то је простор Црне Горе, изградњом две нове радарске станице и треће у зони београдског аеродрома. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи