За обнову четири клиничка центра од ЕИБ 200 милиона евра

За реконструкцију четири клиничка центра у Србији – Клиничког центра Србије, КЦ Ниш, КЦ Војводина и КЦ Крагујевац, Европска инвестициона банка (ЕИБ) одобрила је кредит од 200 милиона евра, а Влада Србије је издвојила још 165,8 милиона евра.

За изградњу нове зграде и реконструкцију постојеће у Клиничком центру Србије коначно су завршене све припремне радње и изабран извођач радова "ХГ Холдинг" и "Делта инжењеринг".

Како је јуче најавио министар здравља Златибор Лончар, грађевински радови почеће од септембра.

Реконструкција се обавља у две фазе – прва је изградња нове зграде, у коју је планирано да буде уложено 70 милиона евра, док је у другој фази предвиђена обнова постојеће зграде и за те намене биће утрошено 40 милиона евра.

План је да радови буду завршени за три године, а након тога КЦС ће имати више од 1.200 болничких кревета, 150 кревета интензивне неге, 30 операционих сала, централизовано одељење ангиографије, централизовано одељење за дијагностику, централизовано одељење нуклеарне медицине.

Ускоро би требало да почне и реконструкција КЦ Војводине, завршен је пројекат који предвиђа обнову постојеће зграде и изградњу нове.

Поред већ изграђеног новог Ургентног центра, нови клинички центар имаће 302 болничка кревета, од тога 46 за интензивну и полуинтезивну негу, 14 кревета за трансплантацију.

Због главног пројекта, касни се са радовима на КЦ Крагујевац, где је такође планирана изградња новог и обнова постојећег објекта.

Кад буде завршен, пацијентима ће на располагању бити 362 кревета, од тога 46 кревета интензивне и полуинтензивне неге, шест операционих сала у хируршком блоку и две операционе сале у Ургентном центру.

Средства од ЕИБ одобрена још пре 12 година 

Средства од ЕИБ требало је већ одавно да буду утрошена, а клинички центри да примају пацијенте у обновљеном простору.

Камен спотицања била је документација – израда мастер плана, идејног плана, главног пројекта.

Завршен је само Клинички центар Ниш. Грађевински радови на новој згради тог клиничког центра почели су у фебруару 2014. године, а усељен је три године касније, у децембру прошле године.

Извођач радова био је конзорцијум "ИНСО – Италиана контрукционе".

Поред нове зграде, та здравствена установа добила је и најсавременију опрему, а све укупно је коштало око 55 милиона евра.

Клинички центар сада има на располагању 609 болничких кревета, од тога 38 за интензивну негу и 42 полуинтензивне неге.

Има 15 операционих сала у хируршком блоку и две операционе сале у Ургентном центру.

број коментара 0 пошаљи коментар