Слависти из 43 земље на скупу у Београду

Међународни конгрес слависта, који ће наредне недеље у Београду окупити око хиљаду слависта из 43 земље, историјски је догађај за светску славистику, посебно за србистику, сматрају професори. Посебне теме конгреса посвећене су Александру Белићу, Вуку Караџићу и развоју славистике. Покровитељи скупа су председник Александар Вучић и Град Београда.

Елита светске славистике састаје се сваке пете године. Скуп у Београду је прилика да се види значај Александра Белића, Павла Поповића, шта је то однеговани београдски књижевни стил.

"Настојаћемо да покажемо значај Вуковог дела, значај српског речника, јер славимо две века Српског ријечника. Радујемо се да ће Београд показати свој културни и сваки други потенцијал", напомиње председник Организационог одбора конгреса Вељко Брборић.

Србија је још 1955. године иницирала организовање и формирање Међународног комитета слависта.

Деканка Филолошког факултета Универзитета у Београду Љиљана Марковић истиче да та образовно-научна институција представља мост преко кога словенски свет комуницира на најбољи и најлепши начин са светском науком.

Катедра за српски језик Филолошког факултета упознаће стране слависте са својом богатом библиотеком међу којима су и књига и из 17. века и у којој је похрањена и лична библиотека Ватрослава Јагића.

Први конгрес слависта одржан је у Прагу 1929. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи