У Зрењанину обележена годишњица депортације Јевреја

Град Зрењанин и Јеврејска општина Зрењанин обележили су годишњицу депортације Јевреја 1941. године из тадашњег Петровграда. На данашњи дан пре 77 година ухапшени су сви Јевреји у Банату и шлеповима реком Бегеј депортовани у логоре.

Тео Ковач из Бечеја и данас са 96 година дође у Зрењанин и баци цвет са Пешачког моста у Бегеј у знак сећања на све који се пре 77 година нису вратили са пута страдања. Настарији је сведок овог догађаја који је преживео нацистичке логоре.

"Ту није вредела никаква памет, никаква оштроумност. Не да то није било потребно, али то није вредело ако ниси имао много среће", каже Тео Ковач.

Ерне Шван је као двогодишњак у наручју мајке био такође спроведен у логор Сајмиште.

"Доктор Варади ме је спасао, а касније, након годину дана, и мајку зато што смо били из мешовитог брака", навои Ерне Шван.

Јудити Цанто су родитељи причали о депортацији. Мајку Фредерику Розенфелд је спасло то што јој је муж био друге вероисповести.

"Одведена је са свим осталима из сабирног логора у Зрењанину на Капетанију. Са Капетаније су бродовима кренули шлеповима за Београд", препричава Јудита Цанто.

У Банату је пре Другог светског рата било 4.113 Јевреја, од тога у Зрењанину 1.300. Хапшења и депортацију августа 1941. избегло је само њих стотину.

У оквиру обележавања годишњице депортације, одржана је академија и отворена изложба "Јевреји Србије у Првом светском рату".

број коментара 0 пошаљи коментар