Мањак ђака гаси школе

Од првог септембра у шест општина и градова, у оквиру рационализације мреже школа престаје да ради 14 средњих школа, а уместо њих биће формирано седам нових. Административни радници имаће приоритет на листи технолошких вишкова, док наставници не треба да стрепе за своја радна места, кажу надлежни.

Одлуку о гашењу школа у Нишу, Крагујевцу, Новој Вароши, Кладову, Куршумлији и Бабушници донела је Влада, с циљем да се унапреди квалитет образовања и створе уштеде у буџету.

Школе са мало ђака, али комплетним менаџментом – троше заједнички буџет нерационално, кажу надлежни, па је решавање тог проблема коначно дошло на дневни ред. Тако ће од нове школске године – Политехничка и Друга техничка школа у Крагујевцу радити као једна.

Начелник школске управе Горан Јоксимовић наводи да је опстанак Друге техничке школе био доведен у питање због броја одељења па је, како каже, био рационалан потез да се школе споје у једну.

"Самим тим држава ће уштедети на мањем броју радника ангажованих у администрацији. Оно што је најважније за све нас деца неће осетити никакве промене, сви смерови остају, са истим наставницима", истиче Јоксимовић.

У Нишу се спајају техничке школе – "Милутин Миланковић" и "12. октобар".

Славица Јукић, директорка Техничке школе "Милутин Миланковић" каже да се ради на томе да нико од наставника не остане без посла. "Очигледно је да ће секретар и шеф рачуноводства бити технолошки вишак", додаје Јукићева.

Гимназија и техничка школа у Новој Вароши имају по свега осам одељења. Чак и спојене имаће мање од 400 ученика. У Куршумлији су чак четири школе спојене у једну, кажу надлежни. Рационализација мреже школа у Топличком, Нишавском и Пиротском округу била је неминовна, јер је деце знатно мање него у периоду кад су се оне градиле.

Драган Гејо, начелник Школске управе Нишавског округа указује на талас исељавања у земљи и мањи природни прираштај. "Морамо да рационализујемо управу и да се угледамо на много богатије земље", сматра Гејо.

Рационализацијом ће се добити бољи услови за рад и учење у опремљенијим школама, кажу надлежни. Административни радници имаће приоритет на листи технолошких вишкова. Наставници, како наводе, не треба да стрепе за своја радна места.

Помоћник министра просвете за средње образовање Александар Пајић каже да се наставни кадар неће смањивати.

"Очекујемо да ће у наредној години око четрдесетак школа бити рационализовано и да ћемо добити 20 нових школа", наводи Пајић.

Од школске 2019-2020. године биће спајане и основне школе, а ту мрежу мораће да предложе локалне самоуправе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара