Влада и медији заједно на унапређењу медијске сцене

Потребно је да се настави дијалог представника извршне власти и медијских и новинарских удружења у циљу унапређења и побољшања медијске сцене у Србији, закључено је на састанку Координационе групе владе Србије за сарадњу са медијима и Тима за дијалог, састављеног од представника девет медијских и новинарских удружења.

Дијалог са медијским и новинарским удружењима пре три месеца поново је иницирала председница владе Ана Брнабић, након чега је формирана нова Радна група за израду медијске стратегије, која је у међувремену почела са радом, наводи се у саопштењу Владе Србије.

На другом састанку, који је одржан у четвртак, доста времена је, како се наводи, било посвећено актуелном случају портала Јужне вести.

Представници медијских и новинарских удружења захтевали су информације о овом случају, а представници владиног тела изнели су чињенице да су порески инспектори током контроле рада тог портала поступали искључиво у складу са пореском регулативом и важећим законским прописима, наводи се у саопштењу и додаје се да ће разговори о тој теми бити настављени.

Током састанка, представници шест медијских и новинарских удружења, који су чланови Тима за дијалог, затражили су да се у наредном периоду разматрају и решавају питања из медијске сфере у циљу побољшања ситуације на медијској сцени.

Предложене теме тичу се односа према новинарима и медијским удружењима, безбедности новинара, пуну примену медијских закона, подршку процесу израде медијске стратегије, завршетка процеса приватизације медија, разматрања проблема у конкурсном суфинансирању медијских садржаја, питања издвајања јавних средстава у медијској сфери, као и питања приступа информацијама од јавног значаја.

Решење за наплату ПДВ-а за суфинансирање пројеката у јавном информисању

У складу са раније покренутом темом, представници Координационе групе су на састанку представили решење за питање наплате ПДВ за суфинансирање пројеката од јавног интереса у области јавног информисања.

Указано је да објављивањем Мишљења на сајту Министарства финансија прецизирано да су пројекти у области јавног информисања ослобођени плаћања ПДВ-а и да је то мишљење обавезујуће за поступање Пореске управе на целој територији Србије.

Тим поводом, представници Координационе групе позвали су представнике медијских и новинарских удружења да правовремено укажу на евентуално одступање од правила, како би се проблеми одмах решавали.

У циљу постизања пуне транспарентности у раду и представљања јавности тема од значаја, као и ставова учесника састанка о тим темама, на договорено је и да се записници са састанака Координационе групе и Тима за дијалог објављују на сајту Владе Србије.

Сви учесници састанка сложили су се да је важно да се негује култура дијалога и обавезали су се да ће водити рачуна да својим наступима у медијима не угрожавају започети дијалог, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво