Два друштва из Београда отказала наступ на Фестивалу ојкања у Хрватској

Због тензија поводом одржавања Фестивала ојкања у Петрињи, два београдска културна друштва отказала су долазак на ту традиционалну манифестацију, 25. августа. Председница петрињског пододбора Српског културног друштва "Просвјета", организатора Фестивала, каже да је било покушаја ометања и претходна два фестивала, 2015. и 2016. године.

Након што су се неки чланови "Координације бранитељских удружења" у Петрињи јавно успротивили одржавању манифестације, два културна друштва из Београда отказала су наступ.

Ту је информацију за ријечки Нови лист потврдила Марија Вилус, председница петрињског пододбора "Просвјете".

Вилус је рекла да ће Фестивал ипак бити одржан, а нападе сматра политичком презентацијом и скупљањем политичких поена најпре "Координације бранитељских удружења", иза које, каже, стоји "истих 14 до 17 људи".

За овогодишњи фестивал је пријављен велики број ансамбала са простора готово целе бивше Југославије, али организатори страхују да би неки, због подигнутих тензија, могли и да откажу наступ, попут два из Београда. 

Из "Просвјете" су подсетили да је Фестивал ојкања "манифестација која баштини традицију и обичаје не само српске заједнице с простора централних делова Хрватске, већ и других народа који заједно са српским вековима живе на истим просторима и чија се култура и традиција међусобно прожимају".

"Просвјета" позива на смиривање тензија и толерантност

"Сматрамо да начин народног певања познат у народу као 'ојкање' ни у којем контексту није и не може бити разлог за подизање тензија и нарушавање суживота на подручју града Петриње, самим тим што је фестивал уврштен у годишњи програм рада Петрињског пододбора СКД 'Просвјета' за 2018. годину и као такав је суфинансиран средствима Савета за националне мањине Републике Хрватске", поручили су из Српског културног друштва.

Позвали су све грађане Петриње на смиривање тензија и толерантност, а државне институције на осигуравање услова за несметани рад петрињског пододбора.

Надлежне државне институције Хрватске за сада нису реаговале.

Представници хрватских ветерана из Петриње су раније на конференцији за новинаре рекли да "ојкање није традиција у том граду", и да "ојкају они који су пуцали по нама".

Вера Јурчевић, председница Клуба жена тог удружења је рекла да "фестивала неће бити док је нас живих".

Петрињским ветеранима смета и датум одржавања фестивала, јер ће тога дана у центру града открити спомен-плочу некадашњем хрватском председнику Фрањи Туђману.

Предложили су да се, уместо у Хрватском дому у Петрињи, фестивал одржи на другом месту, у оближњем Јабуковцу или Блињу.

Фестивал финансијски подржава Савет за националне мањине са 20.000 куна, а покровитељ је Град Петриња.

Иначе, Хрватска је 2010. године успела да ојкање, као специфични музички израз, стави на Унескову листу угрожене нематеријалне баштине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара