Ашанин: За три године Србија ће добити нови Клинички центар

После вишедеценијског чекања и најављивања, реконструкција Клиничког центра Србије, али и градња нове зграде, ускоро почиње. Уговор са конзорцијумом који је дао најбољу понуду је потписан, а последње припреме пред почетак радова се приводе крају. Вредност инвестиције је скоро седамдесет милиона евра.

Зграда КЦБ почела је да се гради седамдесетих година прошлог века али никада није завршена. Клинички центар Србије гради се скоро пет деценија, а од 2012. године грађани Србије требало је да се лече и у новој згради.

За реконструкцију четири клиничка центра од Европске банке Србија је узела је пре више од деценије кредит од 210 милиона евра. Прва студија изводљивости реконструкције урађена је 2003, друга 2006, а кредит Европске банке за четири клиничка центра ратификован је 2008. године.

Клинички центар у Нишу је завршен, али већ је требало да имамо Клинички центар и у Крагујевцу и Новом Саду.

Директор КЦС Милика Ашанин каже да је Поликлиника отворена 80-их година прошлог века али да је остатак зграде остављен зубу времена.

"Ми смо се мало и уморили од чекања али за три године Србија ће добити нови Клинички центар у Београду", тврди Ашанин.

Радови ће се одвијати у две фазе.

"У првој фази ће се радити нова кула КЦС и реконструкција постојећег простора. У првој фази добијамо Ургентни центар, 500 нових кревета од чега 150 на интезивној нези, 30 операционих сала, нуклеарни центар, нове ординације, проширену лабараторију", објашњава Ашанин.

Поликлиника, која је срце КЦС, радиће нормално током извођења радова. Директор КЦС обећава да пацијенти током реконструкције неће трпети.

"Пацијенти неће ништа осетити иако кроз ову установу сваки дан прође бар 2.000 пацијената", тврди Ашанин.

Пред почетак реконструкције КЦС су обишли председник Александар Вучић, министар здравља Златибор Лончар, потпредседник Канцеларије за капитална улагања Марко Благојевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво